Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Инвестициите в оборудване за микроелектронното производство достигат рекордните 99 млрд. щатски долара през тази година

15.11.2022   |   Бизнес
 

Разходите за оборудване за микроелектронното производство в световен мащаб се очаква да нараснат средно с 9% спрямо предходната година до рекордните 99 млрд. щатски долара през 2022 г., сочи нов доклад на международната браншова организация SEMI. Според доклада производителите на оборудване ще увеличат производствения си капацитет през тази година и през 2023 г.

"След постигането на рекордни нива през 2022 г. световният пазар на оборудване за микроелектронното производство се очаква да остане в добро състояние и догодина, благодарение на нови мощности и ъпгрейд на дейностите", коментира Аджит Маноча, президенти и главен изпълнителен директор на SEMI.

Според прогнозите Тайван ще остане начело по разходи за оборудване през 2022 г., увеличавайки инвестициите с 47% на годишна база до 30 млрд. щатски долара, следван от Корея с 22,2 млрд. щатски долара или спад от 5,5% и Китай с 22 млрд. щатски долара и спад от 11,7% спрямо пика през миналата година. Европа и Близкият Изток тази година ще отбележат рекордни инвестиции от 6,6 млрд. щатски долара или 141% повече в сравнение с предходната година, въпреки че началните инвестиции остават сравнително по-малки, отколкото в други региони. Голямото търсене на технологии за високопроизводителни изчисления (HPC) стимулира ръста на инвестициите в региона. Северна и Южна Америка и Югоизточна Азия се очаква да регистрират рекордно високи инвестиции през 2023 г.

SEMI очаква производствените мощности в глобален мащаб да се увеличат с близо 8% (7,7%) през 2022 г. след скока от 7,4% през 2021 г. Секторът за последно отчете годишен ръст от 8% през 2010 г., когато надхвърли 16 млн. пластини на месец (200 mm еквивалент) – близо половината от 29 млн. пластини на месец (200 mm еквивалент), планирани за 2023 г. Увеличаването на производствените мощности се очаква да продължи и през 2023 г. с ръст от 5,3%.

Увеличението на капацитета на 167 съоръжения и производствени линии ще генерира над 84% от разходите за оборудване през 2022 г., като този дял се очаква да спадне до 79% догодина с оглед на обявеното увеличаване на капацитета на 129 съоръжения и линии.

Очаква се секторът на чистите стаи с дял от 53% да генерира най-голяма част от инвестициите в оборудване през 2022 и 2023 г., следван от сектора на паметите с 32% през 2022 г. и 33% през 2023 г. Двата сектора предвиждат най-голямото увеличение на производствените мощности.

     
Източник: SEMI; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: SEMI   оборудване за микроелектронното производство   чисти стаи   памети  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...