Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Жените в електронната индустрия получават все по-голяма подкрепа

13.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Farnell обяви резултатите от второто годишно глобално проучване за предизвикателствата пред жените в електронната индустрия, което се проведе в сътрудничество с общността element14. Проучването ясно показва, че жените по света са все още подценявани в индустрията и продължават да се сблъскват с различни форми на сексизъм и дискриминация, но представителите на всички полове са единодушни в подкрепата си за жените в електронната и инженерната индустрия.

Farnell стартира проучването през юни 2022 г., за да събере повече информация за опита, кариерния път, предизвикателствата и възможностите за жените в електронната индустрия. Различните мнения на участниците в проучването могат да помогнат на работодателите да разберат какво помага на жените на работното място и какво може да се подобри, заяви Даян Киби, глобален директор Общност и социални медии в element14.

Според проучването 70% от респондентите биха се намесили, ако станат свидетели на дискриминация, но често по-високата позиция на хората, проявяващи дискриминация, възпират околните от намеса. Малък процент от участниците в проучването вярват, че не биха се намесили, защото дискриминацията или сексизмът са част от корпоративната култура на компанията им.

Жените вярват, че се отнасят с тях сякаш са технически по-малко способни от мъжете, но това твърдение не е потвърдено от мъжете, участвали в проучването. Според него сексизъм и дискриминация все още има, но ситуацията се подобрява. 25% от респондентите казват, че никога не са се сблъсквали с прояви на сексизъм в електронната индустрия и инженерната сфера.

Ключов въпрос в тазгодишното издание е проблемът с отношението към самопромотирането от страна на жените. Според тях те са дискриминирани както за това, че не промотират успешно своите постижения, така и че са „агресивни“, когато го правят.

Двата пола са единодушни по отношение на налагането на политики. Все пак, наблюдава се спад в ентусиазма по отношение на инициативи за включване и разнообразие от 40% през 2021 г. на близо 25% през 2022 г.

Повече от половината от респондентите смятат, че осигуряването на менторство и възможности за развитие на жените е нещо важно. Менторите се приемат като ключов фактор за получаването на признание. Повече от три четвърти от жените заявяват, че менторството им е помогнало в кариерата.

Представителите и на двата пола смятат, че жените трябва да бъдат по-уверени, да вярват повече в способностите си и да приемат предизвикателството да работят в инженерната индустрия. Сред най-важните фактори, насърчаващи жените да развиват кариера в инженерната индустрия са възможността да работят по различни проекти – 25%, възможността да се докоснат до технологиите на бъдещето – 16%, и кариерното развитие – 10%.

В тазгодишното издание на проучването 75% от респондентите са били от Европа и Северна Америка. Останалите участници са били от Азиатско-тихоокеанския регион, Централна и Южна Америка, Китай, Близкия Изток и Африка. 74% са били на възраст между 24 и 54 г., като 57% от респондентите са били с над 10 години опит в инженерната сфера.

     
Източник: Farnell

Ключови думи: Farnell   element14   електронна индустрия   равенство между половете  

Област: Електроника  

Comet Electronics
MicrochipComet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
MicrochipComet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...