Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Приходите от електронни компоненти нарастват с 1,1% през 2022 г.

30.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Приходите от полупроводникови компоненти в световен мащаб са се увеличили с едва 1,1% през 2022 г. до 601,7 млрд. щатски долара от 595 млрд. щатски долара през 2021 г., сочат данни на Gartner. Общите приходи на 25-те най-големи доставчици са нараснали с 2,8% през изминалата година, като те държат 77,5% от пазара.

"2022 г. започна с недостиг на много видове полупроводникови компоненти, което доведе до удължаване на сроковете на доставка и нарастване на цените, което от своя страна доведе до редуциране на производството на електронно оборудване за много крайни пазари. В резултат на това производителите на оригинално оборудване започнаха да се предпазват от недостиг, трупайки запаси", коментира Андрю Норууд, анализатор в Gartner.

"Въпреки това до втората половина на 2022 г. световната икономика започна да забавя ход под влиянието на високата инфлация, нарастващите лихви, високите енергийни разходи и продължилите локдауни заради COVID-19 в Китай, които се отразиха на много глобални снабдителни вериги. Потребителите също започнаха да намаляват разходите си, от което пострада търсенето на персонални компютри и смартфони, а след това компаниите започнаха да намаляват разходите в очакване на глобална рецесия, като всичко това оказва влияние върху ръста при полупроводниковите компоненти", обяснява Норууд.

Спад в приходите на водещите доставчици

Samsung Electronics запазва лидерската си позиция с пазарен дял от 10,9%, въпреки спада в приходите от 10,4% през 2022 г. в резултат главно на спада при паметите и NAND flash модулите. Intel остава номер 2 с пазарен дял от 9,7%. Компанията е засегната от значителния спад на пазара на потребителски персонални компютри и силната конкуренция в нейния основен бизнес с x86 процесори и приходите й спадат с 19,5%.

В топ десет на доставчиците през 2022 г. са още SK Hynix с дял от 6%, Qualcomm с 5,8%, Micron Technologies с 4,6%, Broadcom с 4%, AMD с 3,9%, Texas Instruments с 3,1%, MediaTek с 3% и Apple с 2,9%.

Приходите от памети бележат спад от 10% през 2022 г.

На паметите се падат близо 25% от продажбите на полупроводникови компоненти през 2022 г., като това е продуктовата категория с най-голям спад през изминалата година – 10%. В средата на 2022 г. пазарът на памети вече показва признаци за сериозен срив в търсенето, тъй като производителите на електронно оборудване започнаха да черпят от запасите си от памети. Ситуацията се влошава дотолкова, че повечето производители на памети обявяват намаление на капиталовите разходи през 2023 г., а някои редуцират производството на пластини, за да намалят наличностите и да се опитат да възстановят равновесието на пазара.

Приходите от различни от памети компоненти скачат с 5% през 2022 г.

Общите приходи от компоненти, различни от памети, нарастват с 5,3% през 2022 г., но резултатите варират в широки граници в различните продуктови категории. В сравнение с 2021 г. най-голям ръст е отчетен при аналоговите компоненти – 19%, следван от дискретните компоненти – 15%. Ръстът и при аналоговите, и при дискретните компоненти е подхранван от голямото търсене в автомобилостроенето и индустриалната електроника, подкрепено от тенденциите в електрификацията на превозните средства, индустриалната автоматизация и енергийния преход.

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   полупроводникови компоненти   NAND flash   индустриална електроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ПРЕМИЕР ФАРНЕЛ ЛИМИТЕД
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...