Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Лаборатория за проектиране на интегрални схеми откриха в СУ "Св. Климент Охридски"

10.03.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Нова учебна лаборатория за разработка и верифициране на интегрални схеми със специфично предназначение (ASIC - Application-specific integrated circuit) отвори врати във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Digital design lab е втората поред учебна лаборатория след лабораторията за автоматизация на проектирането в електрониката EDA Lab@SU, пряко свързана с разширяването на възможностите за обучение по специалност "Компютърно инженерство". Съоръжението е създадено в партньорство с Broadcom и Cadence Design Systems.

На официалното откриване присъстваха заместник-ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" акад. Николай Витанов, деканът на Физическия факултет проф. Георги Райновски, представители на Cadence Design Systems и Broadcom и други гости.

Нов учебен курс "Хардуерно проектиране"

През тази учебна година лабораторията ще се използва за провеждането на нов учебен курс – "Хардуерно проектиране", разработен с активното участие на представители на Broadcom. За обучението ще се използва популярен, съвременен софтуер, с какъвто боравят редица компании в микроелектронната индустрия.

Според заместник-ректора на СУ "Св. Климент Охридски" новата лаборатория ще спомогне за привличането на още талантливи студенти. Той изрази надежда, че Физическият факултет скоро ще се класира напред в класациите на висшите учебни заведения в сферата на инженерните науки.

Обучение в сътрудничество с индустрията

СУ "Св. Климент Охриски" е първият университет в света с две лаборатории с участието на Cadence Design Systems, отбеляза инж. Антон Клоц от Cadence Design Systems и допълни, че създаването на Digital design lab е от голяма полза както за компанията с оглед на връзката с подготвени студени, така и за университета заради възможността да предложи обучение в сътрудничество с индустрията.

В рамките на официалното откриване на Digital design lab инж. Клоц изнесе лекция на тема "Машинно обучение (ML) във и извън EDA". В нея той се фокусира върху различни аспекти на машинното обучение и изкуствения интелект, какво е необходимо, за да се задоволи търсенето на хардуерни ресурси за ML модели, спекулативни перспективи за бъдещето на ML и AI и как Cadence използва ML в своите продукти.

     
Източник: СУ

Ключови думи: Софийски университет   Digital design lab   EDA Lab@SU   ASIC   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...