Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Как разширяването на Wolfspeed в Европа ще подобри позициите на региона в сферата на SiC компонентите

05.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В началото на февруари т. г. Wolfspeed и ZF обявиха стратегическо партньорство за бъдещо развитие на електронните компоненти, базирани на силициев карбид (SiC), за приложения в транспорта, индустрията и енергетиката. Един от начините да постигнат това е чрез изграждането на големи производствени мощности в Европа, коментира консултантската компания Yole Intelligence.

Новото производствено съоръжение на Wolfspeed в Германия ще бъде най-голямото за 8-инчови SiC пластини и единственото в Европа, което ще може да произвежда 8-инчови SiC пластини в големи обеми (с изключение на това с възможност за производство на SiC пластини на STMicroelectronics). Решението цели да укрепи лидерството на Wolfspeed в сферата на SiC пластините, но и показва намерението й да се развива на пазара на SiC компоненти, който в момента се доминира от европейски компании.

Yole Intelligence, която следи развитието на пазара на SiC компоненти от 2003 г., прогнозира, че световният капацитет за производство на SiC компоненти ще се утрои до 2027 г. и петте водещи компании в сегмента ще бъдат STMicroelectronics, Infineon Technologies, Wolfspeed, onsemi и ROHM. Пазарът ще възлиза на 6 млрд. щатски долара през следващите пет години и може да достигне 10 млрд. щатски долара в началото на 30-те години на нашия век.

Доминация при 8-инчовите пластини

Чрез съществуващото си производствено съоръжение в Ню Йорк Wolfspeed е единствената компания в света, която може да произвежда големи обеми 8-инчови SiC пластини. Доминацията й ще продължи през следващите две до три години, докато други компании започнат да строят производствени мощности – най-скорошно ще бъде отварянето на съоръжението за 8-инчови SiC пластини на STMicroelectronics в Италия, планирано за 2024 – 2025 г.

САЩ води в сферата на SiC пластините, където Wolfspeed е в компанията на Coherent (II-VI), onsemi и SK Siltron css, която в момента разширява производството на SiC пластини в Мичиган. Европа от друга страна води убедително в сферата на SiC компонентите.

"Европейските играчи като Infineon Technologies и STMicroelectronics задържат лидерската си позиция, като си осигуряват 6-инчови пластини от много доставчици от САЩ, Европа и Китай. След експанзията на Wolfspeed в Европа със собствено производство на 8-инчови пластини обаче за европейските компании става все по-важно да могат да си доставят по-големи диаметри. Италианското съоръжение на STMicroelectronics ще помогне за осигуряване на някакви доставки, но моментната доминация на Wolfspeed й дава конкурентно предимство в придобиването на по-голям бизнес дял при SiC компонентите", коментира Пошун Чиу, анализатор в Yolle Intelligence.

По-големият размер на пластините носи предимства, защото по-голямата площ предполага по-голям брой модули, които могат да се получат от една пластина, което на свой ред намалява разходите на ниво компоненти. От 2023 г. множество компании от SiC сегмента планират 8-инчови пластини за бъдещото си производство.

6-инчовите пластини все още не губят позициите си

"Все пак, други големи играчи в SiC сегмента решават да не се фокусират изцяло върху 8-инчовите пластини и залагат на 6-инчовите. Докато преминаването към 8-инчови пластини влиза в плановете на много компании, произвеждащи SiC компоненти, очакваният ръст при 6-инчовия субстрат и съревнованието по отношение на разходите, е вероятно да доведе до намаление на преимуществата на 8-инчовите пластини, карайки компаниите да се фокусират и върху двата размера в бъдеще. Компании като Infineon Technologies, например, не предприемат веднага стъпки за увеличаване на производствения капацитет за 8-инчови пластини за разлика от Wolfspeed", отбелязва Езги Догмъс, анализатор в Yole Intelligence.

Wolfspeed се отличава от останалите компании в SiC сегмента по това, че се фокусира само върху този материал. Лидери в силовата електроника като Infineon Technologies, onsemi и STMicroelectronics, например, развиват успешен бизнес и на пазарите на компоненти, базирани на силиций (Si) и галиев нитрид (GaN). Този фактор също играе роля при определянето на противоположните стратегии на Wolfspeed и другите големи играчи в SiC сегмента.

Отваряне на пътя към нови приложения

Според прогнозите на Yole Intelligence автомобилостроенето ще генерира от 70 до 80% от продажбите на SiC компоненти през 2023 г. С увеличаване на производствения капацитет SiC компонентите ще станат по-достъпни за приложения като зарядни станции за електромобили и зарядни устройства и приложения в сверата на зелената енергия като фотоволтаични и вятърни централи. Автомобилостроенето ще остане основният двигател за растеж, но пазарният му дял не се очаква да се промени през следващите десет години. Това е особено вярно с оглед на въвеждането от регионите на цели за дял на електромобилите, за да постигнат климатичните си цели сега и в близко бъдеще.

Други технологии като силициеви IGBT и GaN-върху-силиций също са вариант за производителите на компоненти за автомобилната индустрия. Компании като Infineon Technologies и STMicroelectronics проучват тези субстрати, особено това дали осигуряват конкурентно преимущество по отношение на разходите и дали се нуждаят от отделни съоръжения. Yole Intelligence следи отблизо развитието при тези материали през последните няколко години и ги смята за потенциални конкуренти на SiC в бъдеще.

     
Източник: Yole Intelligence; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Yole Intelligence   Wolfspeed   Infineon Technologies   STMicroelectronics   onsemi   SiC  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
ТМЕ
Renex
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...