Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Технологични тенденции и решения за електронното производство от традиционния семинар на Ersa

03.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 25 април Технологичният семинар 2023 на Ersa отново събра специалисти от български предприятия производители на електронни устройства. Събитието откри Николай Момчилов, генерален мениджър на ЕРСА-България, с представяне на лекторите, а Кристиан Отт, регионален търговски мениджър в Ersa, запозна аудиторията с производствената структура на компанията, включваща заводи в Германия, Китай и Мексико.

Техническата част на семинара стартира Масахиро Такеучи от компанията производител на материали за запояване Emura Elsold Германия. Той постави акцент върху новите сплави #287 и #251, осигуряващи висока надеждност на спойките в температурен диапазон от -40 до +160°C и особено подходящи за автомобилната промишленост. Интерес у аудиторията предизвикаха нискотемпературните безоловни припои, предназначени за монтаж на термочувствителни компоненти.

Продуктовият мениджър в Ersa Михаел Хаас запозна участниците с особеностите на съвременните reflow процеси в линии за SMD монтаж. Специално внимание бе обърнато на термичното профилиране и методите за измерване на температурата върху реална платка и върху референтна платка.

Лекторът подробно разгледа т.нар. voids дефекти (газови мехурчета или замърсявания) в готовата спойка и негативните им въздействия върху съединението:

  • повишаване на импеданса при гигахерцови честоти;
  • намаляване на електрическия трансфер;
  • ограничаване на топлообмена между компонента и платката.

Разяснени бяха предимствата на вакуум reflow процеса, намаляващ възникването на този тип дефекти, както и реализацията му чрез Exos машините на Ersa.

Следващата сесия бе посветена на процесите за надежден ремонт на готови платки. Регионалният търговски мениджър в Ersa Дитмар Волперт отдели специално внимание на топлообмена в rework системите и разясни предимствата на използвания в машините на Ersa комбиниран метод за нагряване с инфрачервен излъчвател в средния IR диапазон и щадящ компонентите поток горещ газ. Представени бяха програмируемата система за отстраняване на остатъците от припой Ersa Scavenger и Dip&Print системата за нанасяне на солдер/флюс. Интерес сред специалистите предизвика автоматизираното позициониране на новия компонент при guided rework машината Ersa HR 550.

Следобед семинарът продължи с лекцията "Спойка вълна и селективно спояване – гъвкавост и високи стандарти за качество", емоционално изнесена от Кристиан Отт. Решенията за автоматична инспекция с използване на изкуствен интелект на реномирания немски производител Viscom бяха представени от търговския мениджър в компанията Себастиан Легерко под мотото "Следващо ниво при високоефективните процеси за инспекция в електронното производство".

Програмата на технологичния ден приключи с демонстрационна и практическа сесия за работа с ремонтна станция за монтирани печатни платки, която участниците имаха възможност да изпробват на живо.

     
Източник: ЕРСА-България

Ключови думи: ЕРСА-България   Ersa   Ersa Технологичен семинар   Emura Elsold   Viscom  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...