Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Шведски изследователи създадоха функционален дървен транзистор

18.05.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Изследователи от шведския университет Линшьопинг (LiU) обявиха, че заедно с колеги от Кралския технологичен институт KTH са създали първия в света дървен електрически транзистор.

Постижението е безпрецедентно, смята Исак Енгквист, преподавател в Лабораторията по органична електроника в LiU. "Да, дървеният транзистор е бавен и обемист, но работи и има огромен потенциал за развитие", допълни Енгквист.

При предишни опити транзистори, изработени от дърво, са можели само да регулират преноса на йони. След като те се изчерпят, транзисторът спира да функционира. Транзисторът, създаден от изследователите в LiU, обаче може да продължи да функционира и да регулира електрическия поток без да се "изтощава".

Балсово дърво

Изследователите използват балсово дърво за направата на транзистора, тъй като използваната технология изисква дървесина без възли, с равномерна структура по цялата дължина. Те отстраняват лигнина, оставяйки само дълги целулозни влакна с каналите, в които е бил лигнинът. Тези канали след това се запълват с проводима пластмаса или полимер, наречен PEDOT:PSS, получавайки електропроводим дървен материал.

Изследователите го използват, за да конструират дървен транзистор и могат да покажат, че той е годен да регулира електрическия ток и да осигури продължително функциониране при определено изходно ниво. Той може дори да включва и изключва тока с известно закъснение – изключването отнема около секунда, а включването – около 5 секунди.

Възможни приложения

Възможните приложения на дървените транзистори потенциално включват регулиране на електронни системи. Едно от преимуществата на толкова широкия транзисторен канал е, че той по принцип може да понесе по-голям ток от обикновените органични транзистори, което може да се окаже важно за някои бъдещи приложения, посочват изследователите.

Исак Енгквист обаче обръща внимание, че екипът не е създал дървения транзистор за конкретно приложение. "Направихме го, защото можехме. Това е базово изследване, показващо какво е възможно и се надяваме то да вдъхнови бъдещи проучвания, които да доведат до приложения в бъдеще", посочи Енгквист.

     
Източник: LiU; Снимка: LiU/Thor Balkhed

Ключови думи: LiU   транзистори   органични транзистори  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Технологии
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...