Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Изненадващ ръст в продажбите на електронни компоненти през първото тримесечие на 2023 г.

23.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Надминавайки миналогодишните рекордни резултати, европейските дистрибутори на електронни компоненти приключиха първото тримесечие на 2023 г. с изненадващо силни продажби и за двата сегмента – полупроводникови компоненти и IP&E (свързващи, пасивни и електромеханични компоненти), сочат данните на браншовата организация DMASS.

През първото тримесечие на тази година е отчетен годишен ръст от 22,9% до 4,08 млрд. евро при полупроводниковите компоненти и доста по-умерените 0,9% до 1,82 млрд. евро в IP&E сегмента. Общите продажби бележат ръст от 15,2% до 5,9 млрд. евро.

"След четвъртото тримесечие на 2022 г. беше трудно да си представим, че пазарът отново ще отчете ръст и на годишна, и на тримесечна база, особено след спада в поръчките през последните няколко месеца. Изненадващият ръст на приходите през първото тримесечие не може да скрие доста големите запаси по каналите. В същото време, споделяме общия оптимизъм в европейската индустрия, че спадът ще бъде за кратко. Тъй като основните ни бизнес сегменти не са персоналните компютри и смартфоните, а процъфтяващи сегменти като автомобилостроенето и промишлеността, сме уверени, че след изчерпването на запасите, търсенето отново ще нарасне динамично", коментира Херман Райтер, председател на DMASS.

Полупроводникови компоненти

Отчетените приходи от 4,08 млрд. евро са рекордни за сегмента. Ръст е реализиран във всички държави и региони, макар и в различна степен. Сред големите държави Германия отбелязва най-значително увеличение на приходите.

Разбивката по продуктови категории показва, че най-голям е ръстът на продажбите при микропроцесорите, програмируемите логически и други логически схеми, следвани от аналоговите компоненти.

Свързващи, пасивни и електромеханични компоненти

IP&E сегментът демонстрира изненадващ ръст на тримесечна база от 15% спрямо последното тримесечие на 2022 г., но минимален ръст от 0,9% до 1,82 млрд. евро. Приносът на отделните държави в ръста на сегмента тотално се различава от този при полупроводниковите компоненти, което до голяма степен се дължи на различното участие в IP&E пазара.

При пасивните компоненти е отчетен спад от 2,3%, като увеличение има при специалните пасивни компоненти. Същевременно при конекторите, електромеханичните компоненти и захранванията също се отчита увеличение.

"Кривите на растежа при полупроводниковите и IP&E компонентите доста се различават от известно време, като пиковете на ръста при IP&E компонентите се достигат няколко тримесечия преди полупроводниковите компоненти. Затова бяхме приятно изненадани от първото тримесечие. Друго, което прави впечатление е, че специалните компоненти и в двата сегмента продължават да бележат ръст в продажбите, което може да е сигнал за изоставяне на стандартните технологии", коментира Райтер.

Според него заради особената ситуация в сферата на дистрибуцията в сравнение с целия пазар е трудно да се правят прогнози. "Резервациите определено спаднаха, но не колкото се опасявахме. Бихме могли да очакваме спад през 2023 г., но в умерена степен, и много оптимизъм от страна на клиентите по отношение на дългосрочните перспективи на бизнеса с компоненти в Европа".

     
Източник: DMASS

Ключови думи: DMASS   полупроводникови компоненти   IP&E   свързващи компоненти   пасивни компоненти   електромеханични компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...