Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Великобритания обяви стратегия за развитие на полупроводниковата индустрия за 1 млрд. британски лири

29.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Великобритания ще инвестира 1 млрд. британски лири в развитието на националната електронна индустрия през следващите 20 години. Приетата през май т. г. правителствена стратегия предвижда инвестиции в развитие на кадри за индустрията, научноизследователска и развойна дейност и снабдителната верига.

В периода от 2023 до 2025 г. британското правителство ще вложи 200 млн. британски лири в развитието на сектора, подобрявайки достъпа на фирмите до специализирана инфраструктура, насърчавайки развойната и изследователска дейност и улеснявайки международното сътрудничество.

През следващото десетилетие ще бъдат инвестирани 1 млрд. британски лири в различни мерки с цел постигането на три основни цели:

  • Растеж на сектора;
  • Ограничаване на риска от нарушения в снабдителната верига;
  • Защита на националната сигурност.

Засилване на международното партньорство в микроелектрониката

Планът надгражда досегашната държавна подкрепа, осигурена на сектора – 539 млн. британски лири под формата на грантове за изследователска дейност и 214 млн. британски лири директно финансиране за малки и средни предприятия в сектора през последните 10 години, наред с финансирането на 450 докторанти от 2017 г. насам, се посочва в съобщението на британското правителство.

Стратегията предвижда и засилване на международното партньорство в микроелектрониката. В този контекст по време на срещата на Г-7 в Хирошима Обединеното кралство и Япония договориха амбициозно партньорство в сферата на полупроводниковата индустрия. То ще се фокусира върху научноизследователска и развойна дейност, обмен на технологии и подобряване на стабилността на веригите на доставка. Заедно двете държави ще инвестират 2 млн. британски лири в проучвания в сферата на микроелектрониката през следващата година.

При представянето на стратегията британското правителство подчерта, че тя е създадена в близко сътрудничество с бранша и академичните среди. За да улесни прилагането й, правителството ще създаде нов Британски консултативен панел за полупроводниковата индустрия. Той ще обединява ключови фигури от индустрията, правителствените и научните среди, които ще работят заедно по нови решения и прилагането им. Предвижда се и създаване на нова инициатива за национална инфраструктура с цел улесняване растежа на полупроводниковата индустрия, а до есента ще бъде обявен и план за инвестиции в производството.

     
Източник: Правителство на Обединеното кралство; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: полупроводникова индустрия   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...