Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Кои са най-често фалшифицираните електронни компоненти през 2022 г.

07.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Фалшивите електронни компоненти са сериозен и все по-чест проблем, с който се сблъсква електронната индустрия в световен мащаб, сочи проучване на международната асоциация на доставчиците на електронни компоненти ERAI. По данни на организацията през 2022 г. са докладвани общо 768 казуса на предполагаеми фалшиви компоненти, което е увеличение от 35% спрямо 2021 г., въпреки че световните продажби на електронни компоненти остават непроменени през посочения период.

Факторите, които може да са допринесли за значителното увеличение при докладваните фалшификати, са връщането на дейността на много компании до нивата от преди пандемията и възстановяването на веригите на доставка по света.

Какъв тип компоненти се докладват най-често през 2022 г. в сравнение с последните 5 – 10 години

През 2022 г. най-често фалшификати се откриват сред аналоговите интегрални схеми, програмируемите логически интегрални схеми и микропроцесорите, което е типично и за последните 5 - 10 години. На този тип компоненти се падат и повече от половината от докладваните фалшификати.

Същевременно рязкото повишаване на броя на фалшификати при кондензаторите, наблюдавано през последните 5 години, изглежда е приключило, след като през 2022 г. броят на докладваните фалшиви кондензатори се е върнал от нивата преди пика.

През миналата година се наблюдава увеличение на фалшификатите при всички видове компоненти, като при аналоговите годишният ръст е най-голям, при това става дума за най-високото му ниво, откакто ERAI води статистика. Организацията с интерес следи дали тази тенденция ще се запази и през 2023 г. или става дума за проявление само в рамките на една година.

Кои са най-фалшифицираните марки

Що се отнася до марките, чиито компоненти най-често се фалшифицират, начело на класацията е Texas Instruments, чийто дял е нараснал от 4,8% през 2021 г. на 10,29% през 2022 г. Следват Xilinx с 8,59%, Analog Devices с 7,03%, Altera Corp. с 6,25%, Microchip Technology с 5,34% и ST Microelectronics с 5,21%. Останалите марки в класацията са с индивидуален дял под 5%.

Интересно е да се отбележи, че за втори път през последните 10 години Xilinx не е най-фалшифицираната марка. Единствената друга марка, която е била начело на класацията през същия период е Murata (през 2019 г.).

На пазара постоянно навлизат нови и нови фалшиви компоненти и фирмите трябва да са особено внимателни при осъществяването на доставките на части. Докладването на фалшиви компоненти според ERAI е една добра мярка в борбата с фалшификатите. Организацията призовава всички фирми в електронната индустрия, независимо дали са нейни членове или не, да докладват съмнителните компоненти, на които попадат, за да се предпазят всички фирми от потенциалните опасности.

     
Източник: ERAI; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ERAI   електронни компоненти   Texas Instruments   Xilinx   Analog Devices   Altera Corp.   Microchip Technology  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...