Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

В Швеция създават национален хъб за проектиране на полупроводникови компоненти

23.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Шведската фондация за стратегически проучвания (SSF) одобри финансиране от 60 млн. шведски крони (около 5,14 млн. евро) за 6 години за мултидисциплинарния изследователски център ClassIC. Целта на инвестицията е да се изгради изследователски и образователен хъб за проектиране на полупроводникови системи като част от усилията за подобряване на образованието и подпомагане на бизнеса в сферата на микроелектрониката.

ClassIC (Chalmers-Lund Advanced Semiconductor System Design Center) е съвместна компания на Технически университет Чалмърс, Университета Лунд (LTH), Acconeer, Axis Communications, Codasip, Ericsson, Saab и Qamcom с подкрепата на GlobalFoundries, STMicroelectronics и Cadence. Благодарение на опита на всички нива в проектирането на полупроводникови системи, Центърът ще провежда изследвания и ще предлага обучение, за да спомогне за формирането на ново поколение от проектанти на интегрални схеми и засилването на позициите на Швеция в тази сфера, посочват от центъра.

Важна стъпка в реализирането на политиката на ЕС за чиповете

Инвестицията ще бъде крайъгълен камък в шведските усилия за прилагане на Законодателния акт за интегралните схеми на Европейския съюз посредством силните връзки на центъра с Европа, коментира Кристиан Фагер от Технологичния университет Чалмърс, който ръководи центъра съвмерстно с Йоаким Родригес от LTH. По думите на Родригес Центърът създава платформа за разширяване на националните и международните сътрудничества и съвместни проекти.

Нарастващата необходимост от създаване на шведски изследователски център за полупроводникови системи е обусловена от глобалния недостиг в областта на микроелектронните технологии, който се отрази както на индустрията, така и на потребителите. В приложения в телекомуникациите, електрификацията, инфраструктурата и радарните системи, полупроводниковите компоненти играят ключова роля за някои реализирането на някои ключови за обществото услуги като мобилни комуникации, интернет, транспорт и отбрана. Инвестицията в ClassIC не само ще позволи постигането на национална независимост в проектирането на полупроводникови компоненти, но също така може да прокара пътя за оптимизиран от гледна точка на енергийното потребление и характеристиките дизайн на чипове, адаптиран към специфичните нужди на шведската индустрия, посочват от Центъра.

Подкрепа от индустрията

"За да бъдем водеща нация в тази сфера, трябва да имаме най-добрите чипове в света. Като поемаме контрола върху конструирането на чипове, можем да създадем оптимизирани и по-адаптирани решения за шведските компании. Също така ставаме по-малко зависими от чужди играчи и допринасяме за зелената трансформация", заяви Фагер.

"ClassicIC е важен за Ericsson и за дългосрочната конкурентоспособност на цялата шведка индустрия", коментира Бьорн Екелунд, директор изследователска дейност за хардуер в Ericsson. Петер Бедоар, главен технологичен директор на Saab, на свой ред заяви, че инвестицията в Центъра ще тласне границите на иновациите в сферата на полупроводниковите технологии и ще донесе растеж за компанията и за индустрията като цяло. "Заедно можем да имаме сериозен принос за бъдещето на модерните полупроводникови системи и сме доволни, че подкрепяме ClassIC."

     
Източник: Технически университет Чалмърс

Ключови думи: Технически университет Чалмърс   LTH   ClassIC   SSF   полупроводникови компоненти   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...