Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Продажбите на печатни платки за автомобилостроенето ще растат въпреки спада на PCB пазара

15.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на печатни платки се очаква да се свие с 5,2% през 2023 г. до 79 млрд. щатски долара. Въпреки този спад, автомобилният сегмент ще продължава да расте, стимулиран главно от все по-широкото навлизане на електромобилите и нарастващата електрификация на превозните средства, сочи нов доклад на TrendForce.

Икономическият спад оказва по-голямо влияние върху сегмента на печатните платки в сравнение с други компоненти, особено като се има предвид, че търсенето от страна на крайните потребители тепърва предстои да постигне значително възстановяване. На този фон TrendForce прогнозира годишен ръст от 14% на пазара на печатни платки за автомобилостроенето до 10,5 млрд. щатски долара през 2023 г. и дял от 13% от общия пазар на печатни платки – по-рано този дял е бил 11%. До 2026 г. пазарът се очаква да достигне 14,5 млрд. щатски долара и дял от 15% при среден годишен темп на растеж от 12% от 2022 до 2026 г.

Навлизането на електромобилите е сериозен стимул за пазара на печатни платки за автомобилостроенето, като се има предвид, че средно стойността на печатните платки в един електромобил с батерийно захранване е около 5 до 6 пъти по-голяма в сравнение с автомобилите, използващи конвенционални горива. Над половината от тези печатни платки са монтират в системата за управление на електромобила, която включва системата за управление на батерията. Освен това, нарастващата популярност на олекотяването на автомобилите води до постепенен преход към използването на гъвкави печатни платки, което допълнително ще увеличи използваните печатни платки в електрическата система за управление.

HDI платките с голям принос за увеличаването на размера на приходите

Възходът на технологиите за автономно шофиране и все по-широкото им навлизане, което означава вграждане на повече камери, радари и други електронни устройства, също се очаква да допринесе за ръста на автомобилния сегмент. Печатните платки за автомобилостроенето предимно включват 4- до 8-слойни платки, а системите за автономно шофиране често използват HDI платки, които са тройно по-скъпи. HDI платките, използвани при системи за засичане на светлина и пределяне на разстоянието, включени в L3 и по-модерни системи за автономно шофиране, може да струват десетки долари и ще имат голям принос към увеличението на стойността на пазара на печатни платки за автомобилостроенето.

Според типовете печатни платки делът на 4- до 8-слойните платки се очаква да бъде 40% от общия пазар на печатни платки за автомобилостроенето през 2023 г., като ще спадне до 32% през 2026 г. Делът на HDI платките обаче ще нарасне от 15 на 20%, а производството на FPC платки от 17 на 20%. Освен това, делът на RF платките и платките с дебели медни слоеве ще нарасне съответно от 8,8% и 8% до 10,8% и 9,5%, докато делът на евтините едно- и двуслойни платки се очаква да спадне от 11,2% на 7.7%.

     
Източник: TrendForce; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: TrendForce   печатни платки   PCB   автомобилна индустрия   автомобилостроене  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...