Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Рискът от свръхпроизводство вече тревожи германските дистрибутори на електронни компоненти

25.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова


Не напълно неочаквано второто тримесечие на 2023 г. донесе и добри, и лоши новини за германските дистрибутори на компоненти. От една страна, оборотът им скочи с 19% спрямо второто тримесечие на предходната година и достигна 1,42 млрд. евро, но, от друга, заявките спаднаха с близо 53% до 859 млн. евро. Съотношението между направените заявки и реализираните продажби спадна от 1,52 преди година на 0,6, което е най-ниското ниво от 2003 г. насам, сочат данни на германската Асоциация на дистрибуторите на компоненти (FBDi).

Основен двигател на растежа отново бяха полупроводниковите елементи. Продажбите от 1 млрд. евро бяха едва малко под рекордните нива от първото тримесечие на 2002 г., но с 31,5% по-високи от продажбите, реализирани през същия период на миналата година. Поръчките обаче спаднаха със зашеметяващите 62%.

Продажбите на пасивни компоненти спаднаха с 1,6% до 173 млн. евро, а на електромеханични – с 4,8% до 159 млн. евро. При захранванията е отчетен ръст от 3,5% до 43 млн. евро, докато продажбите в останалите продуктови групи – сензори, дисплеи и модули, отбелязаха лек спад. Най-голям дял от пазара се пада на полупроводниковите компоненти – 70%. Следват пасивните и електромеханичните компоненти – всеки с по 12%, като пазарният дял и на двете групи спадна с по 1%.

"През това тримесечие нямаше почти никакви изненади, освен фактът, че след резкия скок през миналата година нещата малко се поуспокоиха. В действителност, не всички продукти са налице, доставките на SiC и GaN базирани елементи например вероятно ще останат ограничени до следващата година. Същевременно, складовете на клиентите са пълни до краен предел и възстановяването на търсенето на компоненти вероятно ще отнеме доста време – въпросът е колко точно", коментира председателят на FBDi Георг Щайнбергер.

Нови условия на пазара и риск от свръхпроизводство

Прогнозите за 2023 г. остават разнопосочни. "Както се е случвало няколко пъти в миналото, ще трябва да се справим с две различни полугодия – една добра първа половина на годината и една по-малко добра втора. Като цяло, това ще бъде една почти балансирана година, поне за дистрибуторите. Надяваме се, че след като се намали свръхзапасяването, пазарът ще се върне към нормалното си състояние и че няма да има циклични свръхреакции. Все пак, икономическата прогноза е лоша и не подкрепя очакванията за голямо търсене на компоненти. Наваксахме с миналото търсене и реагираме на бъдещото търсене, което заедно със слабата икономика ще доведе до значително охлаждане на пазара", допълни Щайнбергер.

Според него условията на пазара са се променили, като геополитическите предизвикателства и пазарната мощ на отделни големи глобални клиенти могат да предизвикат нарушения в цялата снабдителна верига. Друг възможен проблем според Щайнбергер са субсидиите с оглед на отпускането на милиарди от парите на данъкоплатците за производство на електронни компоненти по света. "Дори и атрактивността на полупроводниковите компоненти да продължи да расте, няма как да е здравословно, както отбелязва Knometa Research, ако се реализира огромният брой от 230 напълно функционални съоръжения за производство на пластини с диаметър 300 мм до 2027 г. Това би довело до масово свръхпроизводство", категоричен е Щайнбергер.

     
Източник: FBDi; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: FBDi   полупроводникови компоненти   пасивни компоненти   сензори   електромеханични компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...