Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Микроелектронната индустрия отчита ръст на приходите за първи път от 2021 г. насам

26.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

След пет последователни тримесечия на спад, приходите на полупроводниковата индустрия отново тръгнаха нагоре през второто тримесечие на 2023 г., сочат данните на британската компания за пазарни проучвания Omdia. Според тях приходите за второто тримесечие на т. г. са нараснали с 3,8% до 124,3 млрд. щатски долара. Този растеж следва установения модел за общия пазар на полупроводникови компоненти, като приходите през второто тримесечие нарастват средно с 3,4% спрямо първото (на базата на данни от 2002 до 2022 г.). Въпреки това, ръстът при отделните сегменти продължава да се отклонява от историческите тенденции. Така например, пазарът на DRAM памети бележи ръст от 15% през второто тримесечие на 2023 г. при стандартно наблюдаван ръст от 7,5% във второто тримесечие.

Растежът е добре дошъл за полупроводниковата индустрия след най-дълго продължилия период на спад от 2002 г. насам. Въпреки това обаче свиващият се пазар оказва значително влияние върху актуалното състояние на пазара, като в момента приходите са едва 79% от приходите, реализирани преди година, когато те са 160 млрд. щатски долара през второто тримесечие на 2022 г. Ще е необходимо време пазарът да достигне нивата на приходите от края на 2021 г.

Ръст на приходите от 4,6 млрд. щатски долара

NVIDIA предвожда обрата в микроелектронната индустрия през второто тримесечие на 2023 г. Приходите в сектора нараснаха общо с 4,6 млрд. щатски долара спрямо предходното тримесечие, а 2,5 млрд. щатски долара от това увеличение е генерирано само от NVIDIA. Бързият, скорошен ръст в търсенето на решения с генеративен изкуствен интелект – пазар, доминиран от NVIDIA, спомага за увеличението на пазарния дял на компанията.

В процесния сегмент, стимулиран от модулите с изкуствен интелект при сървърите, е отчетен ръст от 15% спрямо предходното тримесечие, като на сегмента се пада близо една трета от общите приходи от полупроводникови компоненти – 31% през второто тримесечие на 2023 г. Сегментът на безжичните комуникации, доминиран от смартфоните, е вторият най-голям и бележи спад от 3% спрямо предходното тримесечие, тъй като крайното потребление остава слабо. Автомобилният сегмент продължава да расте, като постига ръст от 3,2%.

NVIDIA има водещ принос за преодоляването на негативната тенденция, като увеличава приходите на полупроводниковата индустрия с 47,5% спрямо предходното тримесечие. Година по-рано компанията е деветата най-голяма компания в сектора според размера на приходите, а в края на второто тримесечие на 2023 г. вече е третата най-голяма. NVIDIA оказва най-голямо влияние за ръста на пазара, но и повечето големи компании също бележат ръст. Осем от десетте най-големи компании увеличават приходите си от полупроводникови компоненти през второто тримесечие на 2023 г., което показва, че положителният обрат не се ограничава само до един сектор.

     
Източник: Omdia; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: микроелектроника   полупроводникова индустрия   полупроводникови компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...