Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

productronica 2023 с акцент върху новостите в силовата електроника

26.09.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Силовата електроника играе изключително важна роля не само в производството, преноса и разпределението, но и при използването на електроенергията в почти всички индустриални сектори. Това определя и значителният й принос за ефективността във все по-устойчивите общности. Не е изненада, че силовата електроника ще бъде под светлините на прожекторите и на международното изложение productronica 2023, което ще се проведе от 14 до 17 ноември в Мюнхен.

Без силовите електронни компоненти преходът към климатично-неутрално и дигитално общество е невъзможен. Търсенето на този вид компоненти в промишлеността, ВЕИ секторът и по-специално автомобилостроенето продължава да расте. Целите, които се преследват във всеки един от случаите, са намаляване на въглеродните емисиите, повишаване на ефективността и ускоряване на дигитализацията.

Според прогнози на Yole Group световният пазар на силови електронни компоненти ще нарасне от 20,9 млрд. щатски долара през 2022 г до 33,3 млрд. щатски долара през 2028 г. при среден годишен темп на растеж от 8,1%. Правителствените регулации, ръстът на ВЕИ сектора и търсенето на енергийноефективни решения са основните фактори, които обуславят на тази тенденция.

Решения за предизвикателствата в промишлеността

На productronica 2023 изложители като Rohde&Schwarz, Viscom, Lohnert, CRS Pruftechnik, SPEA и други ще покажат своите решения на предизвикателствата в промишлеността, произтичащи от стремежа за увеличаване на производителността, намаляване на енергопотреблението и оптимизация на производствените процеси.

Посетителите ще могат да се запознаят и с напредъка при материалите за силови електронни компоненти. Изборът на материал влияе в значителна степен на характеристиките, ефективността и надеждността на системата. Силовите компоненти се поделят на три основни сегмента в зависимост от типа на използвания материал – силиций, силициев карбид и галиев нитрид.

Благодарение на конкурентното съотношение цена/характеристики силицият остава най-широко използваният материал за полупроводникови компоненти. Той обаче достига предела си що се отнася до възможните работни честоти и максимални напрежения. Затова компонентите от галиев нитрид (GaN) и силициев карбид (SiC) набират все по-голяма популярност. Тяхното производство обаче изисква по-продължителни и по-сложни производствени процеси, което ги прави значително по-скъпи от силициевите алтернативи. Въпреки това производителите очакват да намалят разходите, като преминат към 300-милиметрови пластини.

Решения за предизвикателствата на бъдещето

Изборът между силиций, силициев карбид и галиев нитрид в крайна сметка зависи от специфичните изисквания на приложението, включително мощност, честота на превключване, температурен диапазон и цена.

Специално внимание на productronica 2023 ще бъде посветено на силициевия карбид и преимуществата, които силовите компоненти на основата на SiC предлагат в приложения в електромобилите. Като се има предвид, че по-ефективните и компактни задвижвания и зарядни станции увеличават пробега и намаляват времето за зареждане, SiC компонентите се очертават като е ключова технология за бъдещето на мобилността за много автомобилни производители и доставчици. На изложението Breuer-Motoren ще покаже SiC инверторен усилвател, разработен като част от изследователския проект „SiC-Mobil – SiC честотен преобразувател за електромобилност“ като тестова платформа за проучване на надеждността, експлоатационния живот, EMC и ефективността на високочестотни SiC силови компоненти.

В зала B2 Германската асоциация на машиностроителните компании (VDMA) организира лекции и демонстрации на живо по теми в сферата на силовата електроника. Редица компании ще покажат най-новите си разработки, а новостите в сферата на силовата електроника ще бъдат и сред темите на конференцията SEMICON Europa, която отново ще се проведе паралелно с изложението.

Тази година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в качеството си на официален представител на Messe Muenchen в България организира общ български щанд на productronica 2023.

Повече за темите и програмата на productronica 2023 вижте тук.

     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: ГБИТК   силова електроника   Messe Muenchen   productronica  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...