Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Българският министър на иновациите и представители на Държавния университет на Аризона обсъдиха сътрудничество в микроелектрониката

28.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и представители на Държавния университет на Аризона от Института по проектиране и Лабораторията за глобално бъдеще обсъдиха сътрудничество в областта на микроелектронната индустрия, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР). На срещата в Центъра за вземане на решения на Университета във Вашингтон присъства и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

Сред акцентите на разговора бе разширяването на експертизата в различните звена на веригата за разработване и доставка на интегрални схеми, обучение и преквалификация на специалисти, изграждане и разширяване на инфраструктурата.

Министър Стойчева представи визията на българското правителство и на МИР за развитие на иновациите у нас въз основа на научна и развойна дейност с цел създаването на продукти и услуги с висока добавена стойност и за ребрандирането на България като място за високотехнологични инвестиции.

"Един от водещите ни приоритети е да подпомагаме връзката наука – бизнес, да насърчаваме компаниите да използват капацитета на академичната общност и да комерсиализират разработките им в производствата си", подчерта министър Стойчева. Тя заяви, че МИР ще работи в тясно сътрудничество с българските университети и бизнеса, като сред основните цели на ведомството е създаването на иновационни долини.

Насърчаване на партньорството между наука и бизнес

Сред обсъдените теми на срещата бе модел за вземане на решения, разработен от Държавния университет на Аризона, и неговото приложение за стимулиране на иновации при разрешаване на социално-икономически предизвикателства като справедлив преход към зелена икономика, енергийна устойчивост и професионална заетост.

Акцент беше поставен и върху модернизацията и реформирането на висшето образование, свързано с навлизането на нови технологии, изкуствен интелект и техните приложения, създаване на квалифицирани специалисти в инженерните науки и технологии, предприемачеството, иновациите, креативните индустрии, здравеопазване и култура.

Коментирана бе и трансформацията на енергийния сектор с цел намаляване на въглеродния отпечатък и внедряване на нискоемисионни енергийни технологии, технологичното развитие и комерсиализацията на технологиите.

Срещата се проведе в рамките на посещението на министър Стойчева и заместник-министър Ангелов във Вашингтон за участие в Стратегическия диалог България – САЩ.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   микроелектроника   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...