Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Какво може да постигне България в микроелектрониката дискутираха политици, предприемачи и учени на форум в София

07.11.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 2 ноември 2023 г. в София Тех Парк се проведе третия Форум "Микроелектроника и мехатроника", организиран от Клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи" (CMIES) с подкрепата на София Тех Парк, Технически университет – София, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово, Русенски университет "Ангел Кънчев", MINOLab, GlobalFoundries, Melexis Bulgaria, LEM, Renesas Design Bulgaria, FACET, AI Cluster Bulgaria, Биотехнологичен и здравен Клъстер.

Участниците се обединиха около становището, че в България има потенциал за разширяване на съществуващите дейности във веригата на доставки в електронната индустрия в посока на проектиране на интегрални схеми, асемблиране и тестване, разработване на технологични процеси и елементи на производство.

Сред обсъжданите теми бяха включването и активното участие на България в европейския Законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act) и възможностите за България да се превърне в научноизследователски и развоен технологичен център в микроелектронната индустрия, мехатрониката и техните приложения като изкуствен интелект (AI), космически технологии, отбрана.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, ректорът на ТУ – София проф. дн инж. Иван Кралов, изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов и други. В дискусиите се включиха още Павел Лисев, член на УС на Фонда на фондовете, Любомир Станиславов, главен изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер, проф. дн инж. Георги Тодоров, ръководител на Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии към ТУ – София, Даниела Чонкова, главен изпълнителен директор на Клъстер "Мехатроника и Автоматизация", Кристина Ескенази от AI Cluster Bulgaria, представители на СУ "Св, Климент Охридски", ТУ – Варна, ТУ – Габрово, РУ "Ангел Кънчев", MINOLab, GlobalFoundries Bulgaria, Melexis Bulgaria, Infineon Technologies, LEM, Renesas Design Bulgaria, ФАЦИТ, IMEC (Белгия) и още много чуждестранни партньори.

Може ли микроелектронната екосистема да разшири обхвата си в България

"В България микроелектронната екосистема може да разшири обхвата си от дейности по веригата за добавена стойност, а именно проектиране на интегрални схеми, разработване и тестване на технологични процеси, тестване и асемблиране, обучение и квалификация на специалисти, вкл. преквалификация. Възможно е и изграждане на производствени мощности за интегрални схеми. Първа стъпка в този процес е изграждане на Център за компетентност по микроелектроника на база на изградените Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии и лабораторния комплекс в София Тех Парк с участието на академични институции и компании от България и Европа. Центърът за компетентност ще обхване нишови дейности, като създаде екипи от професионалисти (вкл. чуждестранни) и осигури финансова устойчивост в съответствие с регулациите за държавни помощи и партньорство с индустрията и академията", заяви заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов.

"Развитието на полупроводниковата индустрия в Европа и в частност на България, е от стратегическо, икономическо и геополитическо значение. В момента през възможностите на EU Chips Act имаме реален шанс да създадем Център за компетентност, специализиран в областта на микроелектрониката, който да обединява наличната вече научноизследователска инфраструктура в областта", сподели главният организатор и председател на Клъстер "Микроелектроника и индустриални електронни системи" (CMIES) доц. д-р Димитър Николов.

"Българските специалисти в областта на микроелектрониката са готови да създадат продукти на световно ниво. България може да бъде част от глобалните пазари и вериги за проектиране, производство и доставка на микрочипове", заяви председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. Като пример за потенциала на страната ни в микроелектрониката той представи първия сензор, базиран на безпреходен транзистор, изграден от силициева наножичка. Сензорът е създаден по международен проект "Радикал", в който участва компанията Смартком, чуждестранни и български учени. В проекта участват и експерти от лаборатория "Микронанолаб" на София Тех Парк.

България става част от Chips Joint Undertaking до края на годината

"В момента подготвяме официалното административно включване на страната ни в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking), което ще финансира мерките по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act)", съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя посочи, че се очаква административното включване на България в Съвместното предприятие за чипове да бъде финализирано до края на годината.

"Областта на електрониката и мехатрониката е много подходяща за предстоящото въвеждане на дуално обучение в университетите", посочи проф. Галин Цоков и добави, че МОН очаква проекти от бизнеса за създаване на такива програми за бакалаври и магистри. Той подчерта, че ведомството ще подкрепи университетите, които обучават студенти в специалности в иновативните инженерни направления, включително със създаване на съвместни магистърски или бакалавърски програми между висшите училища, както и с участието на научни институти на Българската академия на науките.

По време на форума акценти в дискусиите бяха и теми, свързани с приложението на микроелектрониката и мехатрониката и нейното присъствие в "Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г.", образование, научноизследователска и развойна дейност в тази област и други.

     
Източник: ТУ - София

Ключови думи: мехатроника   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...