Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ЕК стартира предприятие Интегрални схеми и обяви първата покана за проекти на стойност 1,67 млрд. евро

08.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В края на ноември т. г. Европейската комисия създаде съвместното предприятие Интегрални схеми, чиято мисия ще бъде да запълни празнината между научноизследователската дейност, иновациите и производството, улеснявайки търговската реализация на иновативни идеи. Предвижда се Интегрални схеми да разгърне пилотни линии, като ЕК вече обяви първата покана за набиране на проекти за финансиране от Европейския съюз на обща стойност 1,67 млрд. евро. Предвижда се държавите членки да добавят още средства и общият бюджет на поканата да достигне 3,3 млрд. евро.

На 30 ноември 2023 г. Европейският съвет по полупроводниковите компоненти проведе първото си заседание. Съветът обединява държавите членки, за да предоставя съвети на Комисията относно последователното изпълнение на Европейския законодателен акт за интегралните схеми и относно международното сътрудничество в областта на електронната индустрия. Това ще бъде основната платформа за координация между ЕК, държавите членки и заинтересованите страни за решаване на въпросите, свързани с устойчивостта на веригата на доставки и възможните реакции при кризи.

Съвместното предприятие Интегрални схеми е основният изпълнител на инициативата "Интегрални схеми за Европа" с очакван общ бюджет от 15,8 млрд. евро до 2030 г. Предприятието ще управлява прогнозен бюджет от близо 11 млрд. евро до 2030 г., осигурен от ЕС и участващите държави.

Част от дейността на Интегрални схеми ще бъде създаването на иновативни пилотни линии в предпазарен стадий и на облачна платформа за проектиране за дружества в целия ЕС. Предприятието също така ще подкрепя развитието на авангардни технологии и инженерни способности за квантови интегрални схеми, ще създаде мрежа от експертни центрове и ще насърчи развитието на умения.

Първа покана за финансиране на пилотни линии за интегрални схеми

Първата покана е с бюджет от 1,67 млрд. евро. По нея могат да кандидатстват организации, предимно научноизследователски и технологични, които желаят да създадат пилотни линии в държавите членки. Проектите трябва да бъдат в следните сфери:

  • Напълно обеднен силиций върху изолатор, към 7 nm – тази архитектура на транзистора е европейска иновация и има ясно изразени предимства за високоскоростни и енергийноефективни приложения;
  • Авангардни под 2-нанометрови технологии – тази пилотна линия ще бъде насочена към разработването на авангардни 2-нанометрови технологии за производство на полупроводникови прибори, които ще играят съществена роля в различни приложения, от изчислителни до комуникационни устройства, транспортни системи и критична инфраструктура;
  • Хетерогенна системна интеграция и монтаж –  отнася се до използването на модерни технологии за усъвършенствано корпусиране и нови техники за комбиниране на полупроводникови материали, схеми или компоненти в една компактна система;
  • Широколентови полупроводникови компоненти – акцентът ще бъде поставен върху материали, които позволяват на електронните устройства да работят при много по-високо напрежение, честота и температура в сравнение със стандартните прибори на силициева база.

Срокът за подаване на проектопредложения е до началото на март 2024 г. Повече информация относно процеса за кандидатстване можете да намерите тук.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   интегрални схеми   полупроводникови компоненти  

Област: Бизнес  

Comet Electronics
MicrochipComet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
MicrochipComet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...