Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Как електронните инженери се справят с проблемните доставки на компоненти през 2023 г.

05.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Инженерите са достигнали до преломен момент при справянето с предзвикателствата в процеса на проектиране, свързани с проблемите във веригите на доставки от последните няколко години, сочи тазгодишното издание на традиционното проучване на Avnet сред инженерите за актуалните пазарни условия.

Според него сред инженерите е налице оптимизъм по отношение на проблеми като недостига на компоненти, но въпреки това мнозина се чудят какво предстои и прогнозите им отразяват тази тяхна несигурност.

Сред основните изводи от проучването през 2023 г. са:

  • Близо три четвърти от анкетираните смятат, че проблемът с недостига на компоненти се е смекчил през последната година – 73% казват, че по отношение на недостига ситуацията е много по-добра или донякъде добра. Нещо повече, това отразява съществена промяна сред инженерите спрямо 2022 г., когато 59% са заявили, че проблемът се е влошил през годината;
  • Пазарните условия се изкачват в списъка с източниците на притеснение за инженерите – повече от една четвърт (29%) са по-загрижени заради пазарните условия, отколкото заради недостига на компоненти. За сравнение техният дял през 2022 г. е 18%. Все пак, недостигът на компоненти остава най-голямото притеснение за повечето инженери – 69%;
  • Като цяло анкетираните инженери отчитат подобрение в достъпа им до различни типове компоненти – най-вече пасивни (66%). Известно напрежение все още предизвикват доставките на микроконтролери (20%) и на аналогови компоненти (19%).

Колебания все още има по отношение на прилагането на стратегии, свързани с изкуствения интелект. Едва 4% от инженерите в момента използват в работата си изкуствен интелект и само 14% планират да го използват в работата си тази година. Въпреки малката група, която в момента използва или планира да използва изкуствен интелект, мнозинството от респондентите изглежда се въздържат – повече от половината казват, че нито използват изкуствен интелект, нито планират да направят това (56%).

Нови подходи към веригите за доставки

Въпреки че са по-спокойни по отношение на наличностите, проблемите от последните няколко години карат инженерите да преосмислят подхода си към снабдителните вериги. Когато става дума за тактиките за справяне с недостига на компоненти, през 2023 г. трите най-използвани са:

  • Търсене на алтернативни доставчици на компоненти – 32%;
  • Увеличаване на буферните наличности – 19%;
  • Промяна на графиците за прогнозиране на търсенето – 17%.

Миналата година основно използваното решение е търсенето на алтернативни източници. Веднага след него се нарежда търсенето на различни от включените в списъка на одобрените производители доставчици. По-малкото използване на втората тактика се обяснява с опитите на инженерите да намерят дългосрочни решения, за да се справят с проблеми с доставките.

Същевременно, взаимоотношенията с дистрибуторите стават все по-важни. Докато миналата година подобряването на взаимоотношенията с дистрибуторите се нареди едва на трето място сред най-популярните стратегии по отношение на веригите на доставки за намаляване на недостига на компонентите, през 2023 г. те се нареждат на първо място.

По думите на Ребека Обрегон-Хименес, старши вицепрезидент Стратегически бизнес отношения и управление на доставчиците в Avnet, проучването е извадило наяве стремежа на инженерите да прилагат дългосрочни стратегии, които да помогнат за смекчаване на ефектите от всякакъв вид непредвидени прекъсвания в доставките и за гарантиране на гъвкавост и при доставките, и при проектирането.

Какво се променя в процеса на проектиране

Що се отнася до тактиките при проектирането проучването разкрива, че мнозина инженери системно използват много от същите наследени стратегии, използвани за справяне с проблеми като наличностите. Така например, когато компонентите не са налични, повечето респонденти казват, че използват pin-to-pin заместители с по-добри характеристики/повече функционалности (17%), импровизирани заместители (16%), модифицирани платки (15%). През 2022 г. анкетираните посочват подобни стратегии.

В отговор на въпроса какви стратегии при проектирането планират да приложат в актуалните условия, най-много са онези, които казват, че ще проектират със стандартни компоненти от множество производители, когато това е възможно (25%), и ще тестват и избират множество компоненти, които изпълняват изискванията, в ранния етап на проектиране (22%).

Проучването е проведено сред 316 инженери в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Източник и Африка, Азия и Япония от 6 до 25 септември 2023 г.

     
Източник: Avnet; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Avnet   електронна индустрия  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...