Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

България има амбицията да се превърне във важен фактор в микроелектрониката

25.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Сектор "Микроелектроника и мехатроника" е един от най-бързо развиващите се и иновативни в българската икономиката. Той е сред ключовите индустрии за бъдещ растеж и инвестиции у нас. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на кръгла маса за насърчаване на сътрудничеството между Обединеното кралство и България в областта на полупроводниковите компоненти и микроелектрониката, която модерира посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън.

"Имаме огромен потенциал в областта на микроелектрониката, но трябва да концентрираме усилията си в конкретни направления, като създаване на нови продукти, проектиране на чипове и електронни сензори, производство на компоненти за роботиката", посочи министър Богданов.

По думите му страната ни има големи възможности за привличане на инвеститори в сектора, както и достатъчно експертиза и подготвени инженери. "У нас се разкриват все повече центрове за развойна дейност на международни компании от различни сектори, което създава допълнителен стимул за развитие на индустрията", допълни той.

Министър Богданов заяви още, че страната ни разполага с доказан инженерен капацитет и вече не сме дестинация за евтина работна ръка. "Със суровините и компонентите, които произвеждаме, през следващите години можем да бъдем важен фактор във веригата за доставки", каза още Богданов.

Над 400 фирми в секторите мехатроника, електроника и микроелктроника

На форума, организиран от Британското посолство, бяха обсъдени възможностите за изграждане на партньорства между двете страни. Британски експерти споделиха опит и добри практики, представена бе идеята за разработване на регионален център по микроелектроника в България на базата на английския опит с центровете и програмите за обучение.

Над 400 са компаниите у нас, които работят в секторите мехатроника, електроника и микроелектроника. Те имат сериозен принос за развитието на икономиката, а в тях са заети около 60 000 души. Фирмите в тези сектори са експортно ориентирани и разполагат с едни от най-модерните производства и високо квалифицирани кадри, отбелязват от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

"Виждам голям потенциал за партньорство с Обединеното кралство в сектора. Заедно можем да имаме ключова роля на международния пазар", изтъкна министърът на икономиката.

В събитието участваха още зам.-министър Николай Павлов, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и на финансите Ивайло Яйджиев, представители на Министерството на иновациите и растежа, Българската академия на науките (БАН), университетски преподаватели, ръководители на водещи фирми от двете страни, работещи в областта на микроелектрониката и електронните компоненти, както и представители на бизнес организации.

Разговори в София Тех Парк

Британска делегация посети и София Тех Парк, където се запозна с дейността на Парка и обсъди с представители на университети и бизнеса възможности за сътрудничество в сферата на микроелектрониката и други сектори.

От страна на София Тех Парк презентации направиха изпълнителният директор Тодор Младенов и представители на лабораториите "МикроНано", "Интелигентни комуникационни инфраструктури" и "Киберсигурност".

Експерти от Аутомотив Клъстер България и Клъстер Микроелектроника и индустриални електронни системи представиха добри практики и постижения на българските фирми от сектора, както и успешни чуждестранни инвестиции.

     
Източник: МИИ; София Тех Парк; Снимка: МИИ

Ключови думи: микроелектроника   мехатроника   полупроводникови компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...