Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Обсъжда се партньорство на България с IMEC в областта на микроелектрониката

31.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Създаването на център за компетентност по микроелектроника в България обсъди българският министър на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с представители на IMEC в централата на компанията в Льовен в края на януари т. г. Тема на срещата бяха конкретни стъпки за сътрудничество с IMEC.

В срещата участваха Кристоф Люкс, ръководител на отдела за връзки с правителствата в IMEC, Йо де Бок, изпълнителен вицерпезидент и директор Корпоративна стратегия на компанията, и Валентина Теризева, мениджър Публично финансиране и академични връзки в IMEC. На разговорите приръства и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

"Сектор "Микроелектроника" е с висока добавена стойност и се базира пряко на научноизследователска и развойна дейност. Министерството на иновациите го припознава като стратегически и от голямо значение за повишаване на конкурентоспособността на страната", заяви министър Стойчева. Тя представи приоритетните сектори в работата на МИР – информационни и комуникационни технологии, мехатроника и микроелектроника, изкуствен интелект, биоикономика и биотехнологии, космически технологии, кръгова икономика.

Министърът Стойчева изтъкна, че България е вече в процес на административно включване в Съвместното предприятие за интегрални схеми (Chips Joint Undertaking) на Европейския съюз, а правителството е определило МИР за единен национален орган в областта на микроелектрониката. "Това ще даде възможност на българските специалисти, включително учени, да участват във веригата за доставки на полупроводниковата индустрия, както и в съвместни проекти", заяви министърът на иновациите и растежа.

Зам.-министър проф. Ангелов отбеляза, че България има отдавнашни традиции в областта на микроелектрониката – силна научна база и иновативни предприятия. "Партньорството с IMEC ще засили капацитета на екосистемата в България и ще помогне за утвърждаването й като инвестиционна дестинация в областта на интегралните схеми."

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   IMEC   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...