Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Швейцария също стартира своя инициатива в сферата на микроелектрониката

11.03.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

С цел да спомогнат за засилване на позициите на Швейцария в сферата на микроелектрониката швейцарският Държавен секретариат за образование, изследователска дейност и иновации (SERI), Швейцарският център за електроника и микроелектроника (CSEM), Швейцарският федерален технологичен институт в Лозана (EPFL) и ETH Цюрих стартираха инициативата "SwissChips". Средствата за реализацията й през първите три години ( 2024 – 2026 г.) ще бъдат осигурени от SERI – 26 млн. швейцарски франка, и CSEM, EPFL и ETH Цюрих – 7,8 млн. швейцарски франка.

ETH Цюрих ще ръководи реализирането на SwissChips. Ръководител на инициативата е проф. Кристоф Щудер. CSEM и EPFL също ще участват в управлението й.

Целта на SwissChips е да насърчи създаването на мощна швейцарска мрежа, чиято инфраструктура и технологии са достъпни за всички швейцарски университети, университети за приложни науки и изследователски институции.

Според инициаторите на инициативата полупроводниковите технологии, микроелектрониката и проектирането на печатни платки са ключов фактор за развитието на науката и индустрията в Швейцария. В международен контекст обаче големите икономически сили като САЩ, Китай, Индия и Европейският съюз в момента показват знаци на технологично отделяне с цел осигуряването на собствения им дигитален суверенитет. Така през 2022 г. САЩ, а през 2023 г. и ЕС приеха нови закони за субсидии, за да повишат производството на електронни компоненти.

Този фокус върху собственото производство оказва вреден ефект върху настоящата позиция на Швейцария в изследванията и иновациите в сферата на полупроводниковите компоненти, микроелектрониката и интегралните схеми, смятат инициаторите на SwissChips. Според тях, за да влоши нещата още повече, частичното изключване на Швейцария от европейската изследователска програма "Хоризонт" и пълното й изключване от новата програма "Цифрова Европа" означават, че швейцарският изследователски сектор и швейцарската индустрия в момента имат само ограничен достъп до европейската изследователска инфраструктура, необходима за създаване на иновативни проекти. Именно това би трябвало да се компенсира със създаването на SwissChips.

     
Източник: ETH Цюрих; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ETH Цюрих   SERI   EPFL   CSEM   SwissChips   микроелектроника   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...