Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Шведски изследователи предлагат нов устойчив метод за производство на органична електроника

19.03.2024   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Изследователи от шведския университет Линшьопинг (LiU) обявиха, че са създали нов, много по-екологичен метод за производство на проводими мастила за приложениe в органична електроника като соларни клетки, изкуствени неврони и гъвкави сензори. Откритието според тях прокарва пътя за създаването на устойчиви технологии на бъдещето.

Органичната електроника е във възход като допълнение, а в някои случай и като замяна на традиционните силициеви компоненти. Благодарение на простото производство, високата гъвкавост и ниското тегло, комбинирани с електрически свойства, асоциирани с традиционните полупроводникови компоненти, тя може да се използва в приложения като цифрови дисплеи, съхранение на енергия, соларни клетки, сензори и гъвкави импланти.

Органичната електроника се прави от проводима пластмаса, позната като „спрегнати полимери“. Обработката им обаче често изисква използването на опасни за околната среда, токсични и запалими разтворители. Това е голяма пречка пред широкото търговско и устойчиво използване на органичната електроника.

Висока проводимост

Изследователите от LiU твърдят, че са създали нов устойчив метод за обработка на тези полимери от вода. Освен че са много по-устойчиви, новите мастила са и с висока проводимост.

"Изследването ни въвежда нов подход в обработката на спрегнати полимери чрез използване на безобидни разтворители като вода. С този метод, наречен пренос на електрони в основно състояние, ние не само решаваме проблема с използване на опасни химикали, но и можем и да демонстрираме подобрения в свойствата на материала и характеристиките на устройството", посочва Симоне Фабиано, преподавател в Лабораторията по органична електроника при LiU.

Устойчива електроника

Когато изследователите тестват новото проводимо мастило като транспортиращ слой в органични соларни клетки, те откриват, че и стабилността, и ефективността са по-високи от тези при използване на традиционните материали. Те също така тестват мастилото, за да създадат електрохимични транзистори и изкуствени неврони, демонстрирайки оперативни честоти, подобни на биологичните неврони.

"Вярвам, че тези резултати могат да имат трансформиращо влияние в сферата на органичната електроника. Като правим възможно обработването на органични полупроводникови компоненти със зелени и устойчиви разтворители като вода, можем да осъществим масово производство на електронни устройства с минимално влияние върху околната среда", посочва Фабиано.

     
Източник: LiU; Снимка: LiU/Thor Balkhed

Ключови думи: LiU   органична елелктроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Технологии
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...