Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки

21.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Европейската браншова организация, обединяваща производители и доставчици на печатни платки EIPC излезе с отворено писмо, в което призовава гражданите на Европейския съюз да лобират пред правителствата в Съюза да предприемат спешни мерки в подкрепа на европейското производство на печатни платки (PCB). Сред възможните мерки са директна финансова помощ, достъп до енергоносители на конкурентни цени, отпускане на банкови гаранции за капиталови инвестиции, изгодни заеми и данъчни облекчения.

Производството на печатни платки постепенно се изнася от Европа и Северна Америка към Азия от дот-ком балона в началото на 21 век насам. През 2000 г. местното европейско производство на печатни платки бе 16% от световното производство, като през 2022 г. този дял вече е едва 2,3%. В същото време, броят на европейските производители намалява от 555 до под 180, като водещите 20 европейски производители генерират 60% от производствената стойност, сочат данни от различни проучвания, цитирани от EIPC.

Свиване на производството на печатни платки и на материали

Свиването на европейското производство на печатни платки има значителен ефект върху веригата на доставки на базови материали, като броят на доставчиците на пълна гама от базови материали за печатни платки намалява от над 20 през 80-те години на XX век до само двама в настоящия момент. Веригата на доставки за производство на базови материали също е сериозно засегната и в резултат остава без производство на фибростъкло за електрониката, с по-малко съоръжения за производство на медно фолио – на практика само едно, и губи целия производствен обем на епоксидна смола. Веригата на доставки за всички тези суровини, важни за производството на печатни платки, сега започват в Азия.

Европейските производители на печатни платки са неравнопоставени спрямо конкурентите си от Азия и Северна Америка заради високите енергийни цени. Те се опасяват от последиците от повишаващите се цени на енергията и вярват, че ако тези цени не са конкурентни на международно ниво, има риск от по-нататъшно намаляване на броя на европейските производители на печатни платки.

Европейските производители снабдяват голям брой крайни пазари, най-големият от които е индустриалната електроника с дял от 45%, следвана от автомобилостроенето с около 15%. Високонадеждната медицинска електроника също е силно представена. Отбраната и авиокосмическата индустрия заедно имат дял от около 12% или близо 200 млн. евро на година.

Вече подетите инициативи се нуждаят от надграждане

Налице са инициативи, целящи да подкрепят европейското производство на интегрални схеми, най-вече чрез европейския Закон за интегралните схеми и Националната стратегия за полупроводниковата индустрия на Обединеното кралство, които EIPC приветства. Организацията обаче подчертава, че интегралните схеми се свързват с останалите компоненти посредством печатни платки, които се произвеждат предимно извън Европа. "Технологиите за свързване, реализирани чрез печатните платки, са необходим и фундаментален елемент при осигуряването на надеждна и силна европейска микроелектронна екосистема, способна да подкрепи нуждите на Европа. Освен това, европейските технически възможности в сферата на печатните платки изискват инвестиции, за да отговорят на растящото търсене на нови технологии за електроника или рискуваме да не можем да подсигурим доставките за нови европейски проекти на необходимите модерни свързващи системи с висока плътност", категорични са от EIPC.

Според EIPC по-нататъшният спад на броя на европейските производства на печатни платки ще изложи сигурността на Европа на риск, увеличавайки зависимостта й от вносни печатни платки и реалната опасност да не може да посрещне нуждите на отбранителната и авиокосмическата индустрия със собствено производство. Принудителното разчитане на доставки от извън Европа допълнително излага на риск отбранителната индустрия да се налага да споделя чувствителни данни и интелектуална собственост с производители извън Европа.

"Вярваме, че са необходими спешни действия от европейските ни правителства, за да подкрепят местното производство на печатни платки и да ограничат риска от свиването му под критично ниски нива и от това то да стане нежизнеспособно", се посочва отвореното писмо на EIPC. Организацията призовава представителите на сектора и гражданите да бъдат активни и да:

  • Насочат вниманието към важната роля, която печатните платки играят в подсигуряването на европейския отбранителен и авиокосмически сектор;
  • Настояват за местни доставки на печатни платки за производителите на оригинално оборудване, особено за високонадеждни приложения, и, че функционалността и надеждността на печатните платки изисква близко взаимодействие между проектантите и производителите;
  • Помагат при лобирането ЕС да отмени наказателните тарифи върху вносните суровини, които поставят в неравностойно положение местното производство и насърчават вноса на по-скъпи печатни платки от извън ЕС.
     
Източник: EIPC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EIPC   PCB   печатни платки   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...