Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

САЩ ще утрои капацитета си за производство на електронни компоненти до 2032 г.

28.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Американската Асоциация на полупроводниковата индустрия (SIA) в партньорство с Boston Consulting Group (BCG) излезе с доклад за глобалната верига за доставки на чипове, според която САЩ ще утрои производствения си капацитет от 2022 г., когато в сила влезе Законът за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act), до 2032 г. Прогнозираният ръст от 203% най-големият досега в света за същия период.

Според доклада САЩ ще увеличи дела си в производството на логически интегрални схеми (под 10 nm) до 28% от световния производствен капацитет до 2032 г., като стартира от 0% през 2022 г. Освен това, САЩ се очаква да привлече над една четвърт (28%) от световните капиталови инвестиции от 2024 до 2032 г., нареждайки се веднага след Тайван, чийто дял в инвестициите ще бъде 31%. Ако CHIPS and Science Act не беше приет, САЩ щеше да получи едва 9% от световните капиталови инвестиции до 2032 г., сочи докладът на SIA.

В доклада се отбелязват инвестициите, улеснени от CHIPS and Science Act, които са на път да съживят производството на електронни компоненти в САЩ и да подсилят веригата й за доставки на чипове, и се посочва кои са политиките, които допълнително биха укрепили веригите на доставки, биха подкрепили изследователската и развойна дейност и проектирането на компоненти, биха спомогнали за увеличаване на работната ръка в сектора и биха гарантирали, че CHIPS and Science Act ще донесе максимални ползи за икономическата и националната сигурност на САЩ.

Рекордно увеличение от 203% на производствения капацитет

Докладът също така анализира усилията, които се полагат в други държави, за да се стимулира производството на интегрални схеми и иновациите и това колко е важно да се осигури на компаниите от сектора открит достъп до клиентите и доставчиците в световен мащаб.

Резултатите от проучването сочат още, че:

  • Най-големият прогнозен ръст в света от 203% на САЩ рязко контрастира със скромните 11%, постигнати през предходното десетилетие от 2012 до 2022 г. и които нареждаха страната на последно място сред всички региони големи производители на чипове;
  • Делът на САЩ в световния производствен капацитет ще се увеличи от 10% през 2022 г. на 14% през 2032 г., като за първи път от десетилетия САЩ ще увеличи дела на домашното производството на електронни компоненти спрямо останалия свят. Без CHIPS and Science Act делът на САЩ щеше да спадне до 8% през 2032 г.;
  • САЩ продължава да води в световен мащаб в цялостния си принос към световната верига на стойността с лидерските си позиции в сферата на полупроводниковите технологии с висока добавена стойност, включително проектиране на компоненти, автоматизация на проектирането в електрониката (EDA) и оборудването за електронно производство.

В доклада се твърди, че индустриалните политики имат потенциала да създадат допълнителни трудности, които увеличават рисковете по снабдителната верига. Определени сегменти на веригата за доставки в сектора са изложени на риск, ако стимулиращите програми и широкомащабните индустриални политики доведат до непазарни инвестиции, което може да доведе до свръхконцентрация или пренасищане на пазара. Правителствените стимули трябва да се фокусират върху създаването на целенасочени, разпределени, базирани на пазарната логика инвестиции.

Капиталови инвестиции от 2,3 трилиона щатски долара

Докладът посочва начините, по които правителствата и компаниите по света предприемат целенасочени действия, за да увеличат стабилността. CHIPS and Science Act в САЩ насочи субсидии от 39 млрд. щатски долара за производство на електронни компоненти плюс специален данъчен кредит. Европейският съюз обяви европейски закон за интегралните схеми, Китай стартира третата фаза на своя Индустриален инвестиционен фонд за интегрални схеми, а различни други програми бяха обявени в Тайван, Южна Корея, Япония, Индия и на други места по света.

Същевременно, компаниите направиха значителни инвестиции както в утвърдени, така и в нови региони. Според доклада на SIA капиталовите инвестиции в периода от 2024 до 2032 г. ще бъдат 2,3 трилиона щатски долара. За сравнение в десетилетието преди влизането в сила на CHIPS and Science Act от 2013 до 2022 г. те са 720 млрд. щатски долара.

Благодарение на производствените инвестиции, предвидени в CHIPS and Science Act, в САЩ са обявени много нови проекти – над 80 в 25 щата, частните инвестиции в които са общо близо 450 млрд. щатски долара. Тези обявени проекти ще създадат над 56 000 нови работни места в полупроводниковата екосистема и ще подкрепят стотици хиляди допълнителни работни места в икономиката на САЩ, се казва още в доклада на SIA.

     
Източник: SIA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: SIA   BCG   електронно производство   интегрални схеми   CHIPS and Science Act  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...