Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Ученици от ТУЕС спечелиха третото място в първия European Defense Tech Hackathon в Мюнхен

02.07.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Екип ученици от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София взе участие в първото издание на хакатона за технологии в сферата на отбраната European Defense Tech Hackathon, който се провежда като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен.

В състезанието се включиха над 100 участници с 34 проекта. В събитието взеха участие военни и технологични експерти от цяла Европа, включително и представители на украинското Министерство на отбраната в качеството им на ментори на място. Единствените участници от България бяха учениците на ТУЕС.

Организаторите умишлено задават по-общи предизвикателства, за да дадат възможност на отборите да проявят творчество, а не просто да създадат нещо конкретно по спецификация. Това дава възможност на екипите да работят по по-голямо разнообразие от проблеми и да предложат различни подходи към решенията. Така например, някои изследват флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда.

Проектът на младежите от ТУЕС

Българският екип в състав Калоян Миладинов от 11В, Огнян Разсадов от 11В, Филостратос Титопулос от 11Г и Александър Мечкаров от 11Г с ментори Петър Кирков, завършил ТУЕС през 1997 г., и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС), разработи модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху карта. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона.

Реализацията на проекта започва с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отборът с подкрепата на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" успешно извършва наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение.

Целта на проекта е значително да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 млрд. щатски долара.

Проектът на отбора и участието му в хакатона се реализира с помощта на АЗТУЕС.

Победителите

Първото място в първото издание на European Defense Tech Hackathon спечели проект за разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR). Втори бе проектът microMANPAD за инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи, а трети се нареди модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура на учениците от ТУЕС.

     
Източник: АЗТУЕС

Ключови думи: ТУЕС   АЗТУЕС   European Defense Tech Hackathon   дронове   компютърно зрение  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...