Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Институтът по електроника при БАН отбеляза тържествено 60 години от основаването си

09.06.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Институтът по електроника "Акад. Емил Джаков" (ИЕ) при Българската академия на науките (БАН) отбеляза своята 60-та годишнина с тържествена церемония по награждаване на отличили се учени и представяне на дейността на института.

ИЕ получи почетен плакет ЗЛАТЕН на БАН за високи постижения в областта на материалознанието, нанонауките, квантовата оптика, биомедицинската фотоника. От името на института отличието получи директорът му доц. Татяна Куцарова. То бе връчено от главния научен секретар на БАН проф. Нели Косева, която поздрави учените от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. "Колективът на Института по електроника полага големи грижи за изграждане и възпитание на млади поколения учени с висок научен потенциал и амбиция. Сред дейността на учените са конкретни приложения в областта на подобряване качеството на живота на хората и устойчивото развитие на нашето общество", се казва в поздравителния адрес.

Нови 15 патентна само за последната година

ИЕ отчете успехите, постигнати през последните години. Сред тях са над 750 публикации за последните пет години, 9 активни патента за изобретение и 6 за полезен модел, получени само през последната година. В момента в ИЕ се обучават 13 докторанти, като трима от тях са завършили образованието си в чужбина и са започнали научната си кариера именно тук.

На тържественото честване бяха връчени награди в четири категории. Наградата за най-добро научно постижение за 2022 г. получи екип с ръководител проф. Катя Вутова. Наградата за най-добро научно-приложно постижение за 2022 г. бе връчена на екип с ръководител доц. Албена Даскалова. Най-добър млад учен стана гл. асистент д-р Цанислава Атанасова, а Наградата за най-успешен научен проект беше присъдена на екип с ръководител доц. Таня Драйшу.

Д-р Цанислава Атанасова представи научните си изследвания в областта на биофотониката. Екипът с нейно участие използва оптични методи за повишаване на качеството на живота. Разработките са свързани с взаимодействието на светлината с биологичната тъкан, като могат да се използват с диагностична и терапевтична цел.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ИЕ   Институт по електроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...