Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.

04.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световното производство на електронни компоненти е на път да започне да се възстановява през четвъртото тримесечие на 2023 г., създавайки условия за растеж през 2024 г., съобщи международната браншова организация SEMI.

Според съвместен доклад на SEMI и TechInsights продажбите на електроника ще отчетат ръст от 22% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие, когато бе отчетен ръст от 7%. Продажбите на интегрални схеми се очаква да нараснат с 4% след ръста от 7%, отчетен през третото тримесечие на 2023 г. в резултат на подобреното търсене и нормализирането на наличностите.

Въпреки подобрението при продажбите на електроника и интегрални схеми, производствените индикатори остават слаби. Степента на използване на съоръженията и капиталовите разходи продължават да намаляват през втората половина на тази година. Като цяло капиталовите разходи в сегментите, не включващи памети, се очаква да надвишат тези в сегмента на паметите през 2023 г., но дори и в тези сегменти разходите започват да намаляват. Общите капиталови разходи през четвъртото тримесечие на 2023 г. се движат на нивата, наблюдавани през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Спад на капиталовите разходи

Общите продажби на основно оборудване за сектора на микроелектрониката намаляват паралелно с капиталовите разходи. Свиването на разходите за оборудване за производството на пластини е доста по-слабо от очакваното. Освен това, разходите за оборудване за тестване и корпусиране (back-end) се очаква да нараснат през четвъртото тримесечие на 2023 г.

"Докато пазарът на полупроводникови компоненти отчита годишен спад през последните пет тримесечия, растежът на годишна база се очаква да се възстанови през четвъртото тримесечие на 2023 г., след като съкращенията на производството си проправиха път през веригата за доставки", коментира Борис Методиев, директор Пазарни анализи в TechInsights. "От друга страна, продажбите на оборудване за производство на пластини (front-end) се движат доста по-добре от пазара на интегрални схеми, подкрепен от правителствени стимули, и наваксването на изоставанията, силното представяне се очаква да продължи през следващата година."

"Въпреки ниските нива на използване на мощностите и забавянето на капиталовите разходи през втората половина на 2023 г., очакваме разходите за оборудване за тестване и корпусиране да стигнат дъното през четвъртото тримесечие на 2024 г.", коментира Кларк Ценг, старши директор Проучване на пазара в SEMI. "Това ще бъде важна повратна точка за производството на чипове, маркиращо възстановяване от спада с набиране на инерция през 2024 г."

     
Източник: SEMI, Снимка: Dreamstime

Ключови думи: SEMI   електронно производство   интегрални схеми  

Област: Електроника  

Comet Electronics
MicrochipComet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
MicrochipComet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...