Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

u-blox представи два компактни Bluetooth модула с най-новите чипове на Nordic Semiconductor

07.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

u-blox обяви две допълнения към своето Bluetooth LE портфолио - модулите ALMA-B1 и NORA-B2. Те са базирани на най-новото поколение системи върху чип (SoC) от серията nRF54 на Nordic Semiconductor. И двата модула поддържат технологиите Bluetooth LE 5.4 и Thread/Matter в компактен, енергийноефективен и сигурен корпус.

ALMA-B1 и NORA-B2 са предназначени за широк спектър от IoT приложения, включително индустриална автоматизация, здравеопазване и интелигентни електроуреди. ALMA-B1 е безжичен микроконтролер от висок клас, докато NORA-B2 осигурява свръхниска мощност за по-прости приложения. При позициониране на закрито ALMA-B1 може да действа като опорна точка благодарение на големите си изчислителни възможности, а енергийната ефективност на NORA-B2 го прави подходящ например за етикети за проследяване на стоки.

Според проучване на ABI Research доставките на Bluetooth LE продукти ще се удвоят приблизително до 2028 г. В същото време новите приложения, базирани на AI/EdgeML и сензорни технологии, имат допълнителни и по-високи изисквания, включително по-висока сигурност, изчислителна мощ и ефективно батерийно захранване.

Ниска консумация на енергия и високи нива на IoT сигурност

ALMA-B1 и NORA-B2 са базирани на мултипротоколните системи nRF54H20 и nRF54L15, които предлагат ниска консумация на енергия и осигуряват на IoT устройствата изчислителната мощ за edge computing и машинно обучение без допълнителни компоненти. ALMA-B1 има над два пъти по-висока изчислителна мощ от предишни поколения Bluetooth LE модули и може дори да замени микроконтролер с общо предназначение, но в по-малък корпус.

Двата модула осигуряват значително намаляване на енергопотреблението. NORA-B2 консумира до 50% по-малко ток в сравнение с предишните поколения Bluetooth LE модули, давайки възможност за използване на по-малки батерии и по-дълъг живот на батерията в крайните продукти.

ALMA-B1 и NORA-B2 изпълняват стандарта PSA Certified Level 3, осигуряващ най-високите нива на IoT сигурност. В допълнение към функции като сигурно зареждане, съхранение и интерфейси за отстраняване на грешки и хардуерни криптоускорители, двата модула включват функции за сигурност от следващо поколение като откриване на физическа намеса и защита срещу атаки по странични канали.

Корпусите с размери 10 x 11 мм или 10 x 14 мм спестяват значително място и улесняват миграцията от други модули на u-blox. И двата модула са снабдени с международни сертификати.  

"Развълнувани сме да видим, че последното поколение чипсети на Nordic, серията nRF54, е интегрирано в тези модули на u-blox. Пълният им потенциал несъмнено ще донесе множество революционни крайни IoT продукти, които досега бяха неосъществими", коментира Томас Холмберг, регионален директор продажби в Nordic Semiconductor.

ALMA-B1 и NORA-B2 се предлагат като безжични микроконтролери. И двата модула предлагат две опции за антена: с извод или интегрирана на печатната платка.

Мострени бройки ще бъдат налични през третото тримесечие на 2024 г.

     
Източник: Microdis

Ключови думи: Microdis   u-blox   IoT   edge computing   ALMA-B1   NORA-B2   Nordic Semiconductor  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Новини
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...