Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Разработваме отговорни проекти за клиенти от цял свят

05.03.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В ексклузивно интервю за сп. Инженеринг ревю г-жа Анелия Пергот, управител на ZMD Eastern Europe, представя отличените в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината два нови продукта, разработка на българския клон на компанията. За значението и мястото на развойните центрове във Варна и София в общата структура на ZMDI, както и за дългосрочните планове за развитие на немския производител у нас четете тук.

Уважаема г-жо Пергот, наскоро ZMDI бе отличена в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината за две нови технологии, разработени в българския клон на компанията. Бихте ли ни разказали повече за тях?
Групата във Варна разработва от две години системен чип за управление на външните огледала на автомобилите. Това, което прави продукта различен и иновативен е комбинирането на АРМ процесор, памет и аналогово-цифрово управление в най-малкия корпус на пазара с отлични балансирани термични характеристики. Благодарение на таланта на нашите инженери, драйверите бяха направени по начин да излъчват оптимална енергия при максималните токови натоварвания. Системата е оптимизирана като площ, функционалност и надежност и предлага най-сигурното и евтино решение на пазара. Благодарение на ранното взаимодействие между екипа на проектантите и приложните инженери, системите за тестване на надежност и функционалност бяха разработени паралелно с продукта и позволиха бързо тестване на системата и доставка на прототипи за клиента. Това скъси развойния цикъл на клиента и позволи цялостно оптимизиране на крайната система. Като резултат този проект беше обявен за най-добрия на годината при световно известния ни клиент.

От началото на тази година ZMDI вече поддържа два развойни центъра в страната. Какво е тяхното място и значение в общата структура на компанията?
Българският център е най-големият след Дрезден център. Освен в България, компанията има тематични развойни центрове в Мюнхен и Лимерик за цифрово управление на мощности (Power mnagement), в Щутгарт за автомобилна електроника. Ние в България сме 1/3 от всички разработчици и покриваме 90% от всички приложни проекти.

Изпитвате ли затруднения в намирането на достатъчно квалифицирани кадри за нуждите на центровете?
Не намирам трудности, защото рекламираме дейността на фирмата в университетите, а и Варна е притегателен град за живеене. Доцент Колев от ТУ Варна ни съдейства за организирането на летни стажове и дипломни работи за най-добрите студенти от специалност Електроника, които впоследствие останаха на работа при нас. Имаме постоянен поток на млади хора, които се развиват бързо. Самата фирма инвестира много в обучение. Колегите са ентусиазирани и всеотдайни. Всеки дава максималното от себе си за растежа и успеха на компанията. Ръководството на ZMDI цени и уважава българските колеги и ни поверява отговорни проекти за клиенти от целия свят.

Бизнес целите на ZMDI се базират на интензивни разработки на иновативни продукти? В каква посока са насочени усилията на компанията в момента?
Компанията инвестира много в разработка на стандартни компоненти с висока добавена стойност. Ново направление са чипове за мобилни устройства, измерващи движение, ускорение, височина, температура и други. Разширяваме и направлението Мониторинг и управление на енергията, а продуктовата ни гама LED драйвери е една от най-богатите в света.

Какви са дългосрочните планове за развитие на компанията в България?
Растеж, растеж и пак растеж. Ако ZMDI инвестира някъде в хора, то това е България. Дано климатът за бизнес да се подобри и да намерим партньори и клиенти тук и съседните страни, за да утвърдим пазарните си позиции и да станем финансово по-независими. Моите лични усилия тази година са насочени силно в тази посока. Ние сме добър партньор защото не предлагаме само чипове, а крайно решение на клиента с най-модерните технологии. Партньори сме в два проекта по Седма рамкова програма на Европейската комисия и спечелихме малко финансиране от Иновацонния фонд. Това е чудесно, защото прави съществуването ни по-сигурно и така запазваме младите в България. Надявам се сегашното правителство да спечели доверието отново и да продължи изграждането на благоприятна среда за българския талант.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка - ZMD Eastern Europe

Ключови думи: ZMD Eastern Europe   Анелия Пергот   чипове за мобилни устройства   LED драйвери   сензори  

Област: Експертно  

Comet Electronics
MicrochipComet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Експертно
MicrochipComet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...