Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Rutronik: Хибриден LED модул решава класическите проблеми на автомобилните фарове

01.11.2019   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Юлиан Айзе, Rutronik

Всеки шофьор е запознат с проблема: заслепяващата светлина на насрещно движещо се превозно средство, а също така и на движещо се отзад през нощта. Дразнещо и не съвсем безопасно, при тези обстоятелства водачът дори може да загуби ориентация за кратко време. От друга страна, добре осветеният път е безусловно необходим за безопасността.
Osram Opto Semiconductors предлагат решение на този проблем чрез хибридния светодиод Eviyos. Той обединява две технологии в един компонент: излъчващ светлина чип и управляваща електроника за 1024 отделни пиксела, които осигуряват идеално осветяване на пътното платно. В същото време се избягва заслепяването на насрещно движещите се водачи. В допълнение на изключителната сила на светене и компактна конструкция, Eviyos е подходящ също за използване във фарове с интелигентно управление благодарение на допълнителните негови преимущества, като ефективност и адаптивност - разпознаване на определени ситуации на пътното движение и автономна реакция. Това се осъществява чрез взаимодействие на камера и управляващ блок. Камерата събира информация за околната обстановка и я предава към блока за управление. Той обработва информацията и предава в цифрова форма подходящо разпределение на светещите пиксели. Техническата основа за разработката на Eviyos се базира на изводите на завършилия през 2016 г. изследователски проект µAFS, в са взели участие различни партньори от бранша (сред които Fraunhofer IZM, Infineon, Hella и Daimler), координирани от Osram Opto Semiconductors. Eviyos генерира желаното разпределение на светлината по чисто електронен път, като не се нуждае от оптико-механични компоненти. Разделителната способност на системата е значително по-висока от тази на досегашните фарове със светодиодни матрици. Поради това разпределението на светлината може да се управлява много диференцирано.

Гъвкавостта заменя крайностите
При традиционните автомобилни светлини ситуацията в миналото винаги изглеждаше по следния начин: Водачът оперираше с късите и дългите светлини. Нямаше друг вариант. Въпреки че това е достатъчно в много случаи, недостатъците са очевидни: Ако две превозни средства се приближават едно срещу друго, те се заслепяват взаимно. При движение на къси светлини се осветява само зоната непосредствено пред превозното средство. Често това е прекалено малко за запазване на необходимата видимост. Поради това при конвенционалните светлини са винаги налице само тези две крайности и свързаните с тях ограничения.
Увеличаването на силата на светене на светодиодите направи възможно от около 2013 г. да започне използването им в пълноценни фарове на автомобили с електронно управление. Първите светодиодни модули трябваше да помогнат за отстраняване на познатите проблеми на автомобилните светлините. Те осигуриха възможност за реализиране на променливо разпределение на светлината, при което определени части от светлинното поле могат да се затъмняват или приспособяват по друг начин към ситуацията на пътя. Тези решения допринесоха за голям напредък, особено по отношение на безопасността, но също така и за комфорта при шофиране.Какво отличава Eviyos на Osram от предишните решения със светодиодни матрици за автомобилни фарове? Най-вече – тяхната разделителна способност. Това звучи малко банално, но не е: Ако сегашните LED фарове използват 8 или дори до 100 светодиода, разделителната способност на новите светлини е около 10 пъти по-висока. Тази разделителна способност дава възможност не само да се елиминират големи площи от светлото поле, а и например областта на предния прозорец на насрещно движещите се превозни средства или лицето на пешеходец или колоездач, както и да бъдат скрити или затъмнени пътни знаци с голяма отражателна способност. От друга страна видимостта на околната среда е напълно запазена – все едно че шофирате постоянно на дълги светлини. При това отделните пиксели могат да се адаптират към новата ситуация само за няколко милисекунди, което е от решаващо значение при често светкавично променящата се ситуация на пътното движение. Eviyos не само включва и изключва отделни пиксели, но пикселите могат също да се затъмняват. Пътните знаци например не трябва да бъдат незабележими, а трябва само да не заслепяват. Той способства също за плавни светлинни преходи.

Разпознаването на изображения подобрява осветлението
Необходима предпоставка за оптималното действие на светодиода в пълноценните фарове на автомобила са, естествено, подходящите датчици. Това могат да бъдат системи с камери, със съответно разпознаване на изображения. "Интелигентността" на системата зависи преди всичко от това какъв софтуер използва потребителят в неговите системи за разпознаване на изображения и осветление. Освен това са възможни също разширени функции. Също така например светлината може да предупреждава отделно за опасни места или дори да проектира върху улицата информация, като предупреждения или стрелки за посока.
За яркостта на светене на Eviyos, Osram декларира в момента светлинен поток най-малко 3 lm на пиксел при ток от 11 mA. Това съответства на около 3000 lm на LED модул, което е над два пъти повече от светлоотдаването на халогенния фар. Според Osram, обаче, са възможни още по-големи коефициенти на светлоотдаване. Размерите на самия LED модул са 4x4 mm, като в тях се включва блокът за управление. Сравнително големият контраст, най-малко 300:1, също допринася за качеството и диференцираното осветление. Освен че има по-нисък разход на енергия, светодиодната система е по-лека от ксеноновите фарове и преди всичко по-малко податлива на удари – обстоятелство, което е решаващо за продължителната работа.
В автомобила Eviyos може да бъде допълнен при необходимост с допълнителни LED решения – в зависимост от изискванията на клиента. Тези светодиоди могат да се използват и като компоненти за интелигентни системи за осветление в други приложения.

     
Източник: Rutronik Elektronische Bauelemente

Ключови думи: Rutronik   LED фарове   Eviyos   Osram Opto Semiconductors  

Област: Експертно  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Експертно
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...