Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Две придобивания променят силите в полупроводниковата индустрия през 2020 г.

06.10.2020   |   Бизнес
 
Две големи сделки през 2020 г. я наредиха на второ място по придобивания и сливания в сектора на електрониката. Общата сума на сделките надхвърля 63 млрд. щатски долара, като най-големите са придобиването на Arm от Nvidia за 40 млрд. долара и покупката на Maxim Integrated от Analog Devices за 21 млрд.
 
Тези две сделки, които станаха факт през юли и септември, промениха облика на 2020 г. по отношение на придобиванията. Годината започна със сделки за 1,8 млрд. долара за първото тримесечие и с едва 165 млн. долара за второто - пряк резултат от коронавирус пандемията.
 
С придобиването на Maxim от Analog Devices на практика се получи сливане на втората и третата по големина компании, производители на полупроводникови компоненти, което обещава по-сериозна конкуренция за лидера в бранша Texas Instruments. След тази сделка прогнозируемата пазарна стойност на Analog достигна 68 млрд. щатски долара, а акционерите в Maxim ще контролират 31% от новата компания.
 
Световният пазар на полупроводникови компоненти преживя разцвет в последните години, основно заради масовото им приложение в микроконтролерни системи, които се използват във все по-масови продукти - от перални машини до автомобили.
 
При сделката за Arm повечето анализатори са на мнение, че Nvidia успя да купи компания, чиято стойност ще продължава да расте. През 2016 г. SoftBank плати 31 млрд. долара за Arm, като британската компания работи за гиганти като Apple, Samsung и Qualcomm. А очакваният ръст на цената на Arm беше подхранен от това, че Microsoft създаде версия на Windows за Arm, както и от плановете на Apple да използва чипове, безирани на Arm за следващите модели Mac.
 
Освен това Arm доминира и на пазара за патенти, използвани при развитието на смартфони и други мобилни устройства в световен мащаб.
 
Сделките от началото на 2020 г. дават надежда, че може би до края на годината ще бъде задминат рекордът от 2015 - тогава бяха обявени придобивания и сливания на световния пазар за полупроводникови компоненти на стойност 107,7 млрд. долара.
     
Източник: Nvidia, Analog Devices; Снимка: Arm

Ключови думи: Полупроводникови компоненти   Nvidia   Arm   Maxim Integrated   Analog Devices  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...