Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Специфични изисквания към електронните компоненти за медицинско оборудване

19.01.2021   |   Бизнес
 

Изискванията за безопасност към продуктите на медицинската електроника, използвани в медицинско заведение или в домашни условия, са особено строги. Това прави избора на компоненти, които имат необходимите сертификати за безопасност, изключително важен, посочват специалистите от доставчика на електронни компоненти tti. 

Основният сертификат, който определя изискванията към медицинските апарати, включително и тези за безопасността на електрическото и електронното оборудване в здравеопазването е IEC60601. Приет преди около 40 години, той периодично се актуализира, за да отговори на нуждите на постоянно развиващите се технологии. Последната му, четвърта по ред редакция е от 2019 г.  Основната цел на сертификата е да гарантира безопасността и на пациентите, и на персонала във всички ситуации. 

Използването на компоненти, които вече имат необходимите сертификати за безопасност, може да спести много време и разходи, тъй като така процесът по получаване на сертификатите за крайния продукт се опростява значително. Много производители имат отделни серии от компоненти за приложения в медицината и упоменават сертификатите, с които те разполагат, в спецификациите към продуктите. 

Освен изискванията за електробезопасност, към медицинското оборудване има и други, по-малко очевидни изисквания. Редовното почистване и дезинфекциране е от изключително значение, като често то се извършва по няколко пъти на ден. При това може да се използват течности, които, ако проникнат във вътрешността на апаратурата, могат да предизвикат повреда. Течности могат да проникнат в устройствата през бутони, ключове и конектори. Много от тези компоненти имат водоустойчиви варианти със съответна степен на защита, обозначена с IP код, като тази информация също се съдържа в документацията от производителя.

Освен избора на самите компоненти, намирането на подходящ доставчик също е от съществено значение. Сътрудничеството със специализиран дистрибутор, който разполага с експертен екип, често е по-добро решение, отколкото да се подбират отделните компоненти след преглед на сайтовете на производителите.

     
Източник: tti Europe; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: медицинска електроника   IEC60601   електробезопасност   медицинско оборудване  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...