Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics
Microchip Technology

Очаква се поскъпване на електронните компоненти

02.02.2021   |   Бизнес
 

Редица компании, произвеждащи електронни компоненти, сред които NXP, Renesas, STMicroelectronics искат увеличение на цените на продуктите си с от 10 до 20%, се твърди в проучване на Nikkei.

Електронната индустрия изпитва недостиг от производствени мощности за елементи и много автомобилостроителни компании са принудени да ограничават продукцията заради липсата на ключови компоненти. В същото време много от компаниите от електронната индустрия зависят от сравнително малък брой производители, след като са преминали към бизнес модел без собствени производствени мощности през последните десетилетия. 

Nikkei твърди, че японската Renesas е поискала от клиентите си да плащат повече за чипове за управление на електрозахранването и микроконтролери. Увеличението за автомобилната индустрия е от порядъка на няколко процента, докато за секторите компютри и индустриално оборудване – средно от 10 до 20%. Toshiba също е започнала преговори за увеличение на цените.

Като се има предвид, че предприятията в микроелектрониката вече работят на близък до пълния или на пълен капацитет и че разширяването и модернизирането на една такава производствена мощност изисква от две до три години, обемът на производството на електронни компоненти трудно би могъл да се увеличи преди 2022 г. При това положение на нещата очевидният начин търсенето отново да се изравни с предлагането е да се увеличат цените, поясняват анализаторите.

     
Източник: Nikkei Asia; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: микроелектроника   NXP   Renesas   STMicroelectronics   електронни компоненти   микроконтролери  

Област: Електроника  

Microchip Technology
Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rohde&Schwartz
Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet ElectronicsMicrochip Technology
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...