Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Защо производителите на чипове се страхуват от ChatGPT

07.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Samsung и други технологични компании обмислят дали да не забранят на служителите си да използват ChatGPT в работата си, след като противоречивият AI чатбот започнал да споделя конфиденциална информация, твърди корейското издание DigiTimes, цитирано от eenews Europe.

Според източници на корейската медия информацията, собственост на Samsung, която ChatGPT е успял да сподели, включва данни за полупроводникови компоненти, информация за характеристиките на продукти и др.

Нашумелият напоследък чатбот ChatGPT е разработен от OpenAI и пуснат за свободно ползване през ноември 2022 г. Както изглежда, инженери и други служители в много компании са започнали да го използват в работата си, за да пишат софтуер или за изготвяне на доклади, например. Това понякога се случва със, а друг път без одобрението на работодателите им.

Неочаквано изтичане на информация

DigiTimes споменава в материала си конкретни случаи на изтичане на информация в резултат на използването на ChatGPT от инженери. При първия инженер е въвел сгрешен код и е поискал от ChatGPT да открие грешката и да оптимизира софтуера. Това обаче довело до там, че изходният код станал част от базата данни и обучителните материали на ChatGPT.

В друг случай ChatGPT е бил помолен да води протокол на служебна среща. По подразбиране дискусията и точният списък на участниците в срещата, информацията за които е конфиденциална, се съхраняват в базата данни на ChatGPT и така ChatGPT може да предостави материалите на всеки, който ги поиска.

В резултат на подобни събития Samsung, SK Hynix, LG и много други компании се надпреварват да забранят или поне да създадат указания за използването на ChatGPT и други чатбот услуги с изкуствен интелект на работното място, твърди The Korea Times.

Спешна небходимост от правила за използване на ChatGPT на работното място

Според корейския вестник служителите на Samsung са получили вътрешнофирмено съобщение, призоваващо ги да внимават при използването на ChatGPT. SK Hynix изцяло е блокирала използването на ChatGPT във вътрешната й компютърна мрежа и служителите са длъжни да получат специално одобрение, преди да използват ChatGPT.

The Korea Times също така цитира преподавателя по бизнес администрация в Университета Седжонг Ким Дае-джонг, според когото използването на ChatGPT на работното място става все по-масово.

"Все повече хора използват ChatGPT, за да изготвят програми или протоколи от срещи. Тези действия вероятно ще увеличат риска от изтичане на фирмени тайни, така че частните компании са стимулирани да изготвят собствени указания за AI услугите", коментира Ким. Той добавя, че неговият университет също се опитва да попречи на студентите да използват ChatGPT за домашните си, но това е трудно, защото ChatGPT е много добър.

Редно е да се отбележи, че в указанията на Open AI за използването на ChatGPT се посочва, че потребителите не бива да въвеждат чувствителна информация.

     
Източник: eenews Europe; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ChatGPT   Samsung   SK Hynix   LG   изкуствен интелект   OpenAI  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
ТМЕ
Renex
Последно от Бизнес
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...