Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Шведска компания достави първите квантови електронни компоненти

25.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Шведската компания ConScience обяви, че е доставила първите квантови електронни компоненти на базиран в САЩ производител на квантови компютри.

Квантовите компютри използват принципите на квантовата механика, за да извършват определен тип изчисления много по-бързо от традиционните компютри. Те имат потенциала да революционизират различни сфери на науката и технологиите заради своите уникални свойства, включително квантов паралелизъм, което може да спомогне за по-мощна криптография, финансови модели, създаване на нови лекарства и климатични модели.

Квантови модули се проектират в Технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг, Швеция, през последните 20 години, но досега трансформирането на изследванията в комерсиални решения не бе възможно заради предизвикателствата по отношение на производството им и качествения контрол. През последната година специализираната в микроелектронното производство ConScience развива методи за производство на компоненти за квантови компютри с достатъчно високо качество и възпроизводими характеристики, за да се използват от клиенти.

"Производството на квантови модули е много сложно и ние положихме много усилия и отделихме много време в чиста стая, за да постигнем строгите изисквания по отношение на характеристиките, заложени от клиента ни", заяви Йоахим Фрицше, главен изпълнителен директор на ConScience.

Принос към втората квантова революция

Академичните среди и индустрията по света полагат сериозни усилия в сферата на квантовите компютри, като големи компании като Google, IBM и Microsoft водят в това начинание. През 2019 г. Google показа програмируем квантов компютър и обяви господство в квантовите изчисления, през юни 2023 г. IBM демонстрира квантов експеримент в лаборатория, при който е бил използван квантов компютър.

В Швеция усилията в сферата на квантовите изчисления са съсредоточени в Центъра за квантови технологии във Валенбърг (WACQT) при Технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг. Освен ConScience, още няколко стартиращи предприятия проучват различни аспекти на квантовите технологии в Гьотеборг. Сред тях са Low-Noise Factory, Scalinq, Sweden Quantum и Atlantic Quantum.

"Развълнувани сме да видим напредъка на ConScience в прехвърлянето на академичните концепции в мащабируема технология", коментира Йонас Биландер, асоцииран преподавател в Чалмърс и WACQT.

ConScience вече достави първите модули, но ще мине още време преди квантовите компютри да започнат да решават всекидневните проблеми на света. "Все още трябва да подобрим производствените методи, но се радваме да дадем своя малък принос във втората квантова революция, работейки по стабилни методи за микроелектронно производство", посочи Фрицше.

Работата по компонентите за квантови компютри се финансира от ConScience и шведската изследователска агенция Vinnova.

     
Източник: ConScience

Ключови думи: ConScience   квантови изчисления   квантови компоненти   квантови компютри  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ПРЕМИЕР ФАРНЕЛ ЛИМИТЕД
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...