Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Black Semiconductor получи общо 254,4 млн. евро за развитие на нови полупроводникови технологии в Европа

09.07.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Black Semiconductor съобщи, че е привлякла едно от най-внушителните до момента финансирания за deep tech компания, произвеждаща чипове в Европа. Компанията е получила обществено финансиране в размер на 228,7 млн. евро от германското Министерство на икономиката и климата и провинция Северен Рейн-Вестфалия за следващите седем години в рамките на Важния проект от общоевропейски интерес (IPCEI) ME/CT. Наред с общественото финансиране, Black Semiconductor привлече и капиталови инвестиции в размер на 25,7 млн. евро от частни фондове. Със средствата компанията планира да реализира първата фаза от проекта си за създаване на ново поколение интегрални схеми – от изследователския етап до масовото производство до 2031 г.

Основаната през 2020 г. от д-р Даниел Шал и Себастиян Шал Black Semiconductor търси нов начин за изграждане на мрежи от интегрални схеми, базирани на графен. Тези нови мрежи от интегрални схеми ще ускорят обмена на данни между чиповете при постигане на безпрецедентно качество, подобрена енергийна ефективност и значително намаление на производствените разходи чрез редуциране на необходимите производствени стъпки с 60%. Black Semiconductor има амбицията да направи възможно масовото производство на базирани на графен компоненти, отговарящи изцяло на съществуващите стандарти, което би било пионерско постижение за сектора, посочват от компанията.

Технологиите на компанията целят да улеснят оптичните връзки чип-до-чип, позволявайки на чиповете да взаимодейства сякаш са един. Чрез преодоляването на актуалните ограничения в архитектурата на силициевите интегрални схеми, тази нова технология се очаква да спомогне за преодоляването на съществуващите пречки пред реализирането на приложения в различни индустрии, включително ефективни центрове за данни, генеративен и вграден изкуствен интелект и автономно шофиране.

"Тази инвестиция ни позволява да започнем развитието на продукта и пилотното производство на пластини с диаметър 300 mm с пълна скорост. Докато традиционните микроелектронни технологии се приближават до технологичния си и икономически лимит, нашето изобретение прокарва пътя за по-бързи, по-мощни, икономически изгодни и енергийноефективни изчисления", коментира д-р Даниел Шал, съосновател и главен изпълнителен директор на Black Semiconductor.

Със свежия капитал Black Semiconductor ще ускори изследователската и развойна дейност и ще създаде пилотна производствена линия в Аахен, Германия. Компанията планира да отвори съоръжението до 2026 г.

     
Източник: Black Semiconductor

Ключови думи: Black Semiconductor   интегрални схеми   графен  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...