Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics
Microchip Technology

Прогнозират между 3 и 6% спад на пазара на електронни компоненти заради COVID-19

24.03.2020   |   Бизнес
 

Поради пандемията от COVID-19, 2020 г. вероятно ще е още една година на спад на пазара на електронни компоненти, показва анализ на International Data Corporation (IDC).

Преди разпространението на вируса мнозина експерти очакваха международният пазар на електронни компоненти да демонстрира умерен едноцифрен годишен ръст през 2020 г. Последствията от пандемията за бизнеса ще бъдат свързани както със загуба на служители, така и с вероятната глобална рецесия и прекъсване на технологичните вериги за доставки.

IDC анализира все още бързо променящата се ситуация и прогнозира, че най-вероятният резултат ще бъде свиване на глобалните приходи от 3% до 6% през 2020 г. IDC дава на този сценарий вероятност от 54%, като отбелязва, че (с вероятност около 25%) е възможен и по-голям спад .

Докладът на IDC разглежда четири сценария, базирани на различни предположения и тежест на въздействието върху бизнеса на доставчиците.

"Появата на COVID-19 донесе със себе си забрани за пътуване и карантина; масово забавяне на веригата за доставки; несигурност на фондовата борса; спад на доверието на бизнеса и нарастваща паника сред населението. Новите технологии като 5G, интернет на нещата, високопроизводителните компютри и изкуственият интелект ще поставят основа за цялостно възстановяване на технологичния сектор", смятат от института.

Според IDC има вероятност от 80% за значително свиване на приходите от електронни компоненти през 2020 г. вместо очаквания преди това растеж от 2%. Остава 20% вероятност, че през 2020 г. е възможно значително възстановяване от последствията на COVID-19.

В най-вероятния сценарий веригата за доставки ще започне да се възстановява през третото тримесечие на 2020 г., след като карантините и забраните за пътувания бъдат премахнати. Резултатът ще бъде загуба на приходи от около 25,8 млрд. щатски долара в пазара на електронни компоненти. В краткосрочен план ще има намалена наличност на компоненти, но и по-ниско търсене, смятат от IDC.

     
Източник: IDC; снимка: Dreamstime

Ключови думи: IDC   COVID-19   коронавирус   електронна индустрия   електронни компоненти  

Microchip Technology
Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rohde&Schwartz
Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet ElectronicsMicrochip Technology
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...