Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Институтът по електроника при БАН раздаде награди за най-значим научен пробив през 2020 г.

22.06.2021   |   Бизнес
 

На официална церемония Институтът по електроника при Българската академия на науките (ИЕ-БАН) връчи наградата "Академик Емил Джаков" за научен принос в радиофизиката, физичната и квантовата електроника на два екипа от изследователи, осъществили най-голям научен пробив през изминалата година.
 
Екип в състав доц. д-р Светослав Колев, проф. дфн Кирил Крежов, доц. д-р Татяна Куцарова, Борислава Георгиева, Чавдар Гелев, Таня Малакова, Петя Пенева получи отличието за научна разработка на тема "Магнитни фазови преходи и магнито-електричен ефект в хексаферити". Учените са разработили материали с качествено нови свойства, които поглъщат микровълни и по този начин намаляват електромагнитните смущения (хексаферитни материали с мултифероични свойства).

Акад. Петър Атанасов и проф. дфн Николай Недялков получават награда за разработката си "SERS на неоникотиноидни инсектициди с помощта на Ag и Au наноструктури". Използвайки авангардния метод на повърхностно усилената спектроскопия, учените разработват нова методика за установяване на наличие на вредни за човека пестициди в селското стопанство.

На церемонията проф. Людмил Антонов беше удостоен с плакет на Института по електроника по повод присъдената му награда "Питагор" за цялостен принос в науката. Научните интереси на проф. Антонов са в областта на молекулната спектроскопия, използвана за бърз контрол на храни, напитки, етерични масла, сухи дроги и лекарствени средства. Разработил е уникална методология за анализ на сложни равновесни системи с приложение при проектирането на нови функционални материали във високите технологии и при създаването на нови биологично активни молекули.

     
Източник: ИЕ-БАН

Ключови думи: ИЕ-БАН   квантова електроника   спектроскопия  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...