Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ЕК отпуска 8,1 млрд. евро за нов проект от общоевропейско значение в сферата на микроелектрониката

19.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Европейската комисия одобри финансиране от 8,1 млрд. евро за реализирането на нов Важен проект от общоевропейски интерес (IPCEI) в сферата на микроелектрониката и комуникационните технологии.

Проектът, наречен IPCEI ME/CT, е иницииран от 14 страни членки – Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Испания. Той включва изпълнението на 68 проекта от 56 компании, включително малки и средни предприятия и стартъпи. Очаква се да бъдат привлечени и допълнителни частни инвестиции в размер на 13,7 млрд. евро.

В рамките на IPCEI ME/CT ще се изпълняват изследователски и развойни проекти в сферата на микроелектрониката и комуникационните технологии в цялата верига на стойността – от материалите и инструментите до проектирането на интегрални схеми и производствените процеси.

Целта е да се подпомогне дигиталната и зелената трансформация в ЕС чрез създаването на иновативни микроелектронни и комуникационни решения и развитието на енергийноефективни и пестящи ресурси електронни системи и производствени методи. Те според ЕК ще допринесат за напредъка в много сектори, включително комуникациите (5G и 6G), автономното шофиране, изкуствения интелект и квантовите изчисления. Те също така ще помогнат на компаниите, ангажирани с производство, дистрибуция и употреба на енергия, за зеления им преход.

Първите нови продукти резултат от реализацията на проекта се очаква да се появят на пазара най-рано през 2025 г. Срокът за изпълнение на IPCEI ME/CT е 2032 г., като сроковете за отделните проекти се различават в зависимост от целите и участващите компании. В резултат на реализацията на IPCEI ME/CT се очаква да бъдат създадени около 8700 нови работни места.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   микроелектроника   интегрални схеми   комуникационни технологии   IPCEI ME/CT  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...