Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Европейски проект получи 2 млн. евро за създаване на следващо поколение "меки" електронни устройства

02.01.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Симоне Фабиано, преподавател в Лабораторията по органична електроника при шведския университет Линшьопинг (LiU), получи финансиране от 2 млн. евро от Европейския научноизследователски съвет за създаването на нов тип "меко" електронно устройство, вдъхновено от човешкия мозък.

През последните няколко години Фабиано и неговият екип успешно проектират изкуствени неврони и синапси, използвайки полимери. Следващата фаза включва интегрирането на тези компоненти в изкуствена мрежа, която имитира изчислителните възможности на мозъка. Крайната цел е да се създаде следващото поколение интелигентни биолекетронни устройства. Това може да се приеме за малък "външен мозък", изработен от полимери.

"Технологията има потенциала да изпълнява безброй функции – от мониторинг на физиологични параметри като температура, налягане и кръвна захар, до директно взаимодействие с нервната система", коментира Фабиано.

Той описва това като "вътресензорни изчисления" ("in-sensor-computing"), при които информацията се обработва в самото тяло, елиминирайки необходимостта от външна обработка на данните в облак за разлика от актуалните електронни системи.

"С тази затворена система няма да се налага да изпращаме чувствителни данни по интернет, решавайки проблема с неприкосновеността, свързан с конвенционалното управление на данните в облак и намалявайки енергопотреблението", обяснява Фабиано.

Проектът INFER ще приключи през 2029 г.

Реализацията на проекта, наречен INFER (In-operando growth of organic mixed ionic-electronic conductors for brain-inspired electronics), ще приключи в края на 2029 г.

Изкуствените неврони и синапси се базират на транзистори, изработени от полимери, способни да пренасят йонни и електрически сигнали, необходими за функционирането в тялото. Според Фабиано тези транзистори са лесни за производство, биосъвместими са и изискват много малко енергия.

"Човешкият мозък е невероятно енергийноефективен. Подмяната на функциите му с конвенционални силициеви интегрални схеми ще изисква значително количество енергия, докато нашата вдъхновена от мозъка "мека" електронна платформа може да черпи енергия директно от телесната топлина или малки соларни клетки в кожата или дрехите", разказва Фабиано.

Той обръща внимание обаче, че ще отнеме доста време преди това биоелектронно устройство да стигне до пазара, тъй като тепърва предстои да бъдат преодолени много големи предизвикателства.

"Очаквам разработването на технологията да отнеме 15 години. Тя няма да може да се съревновава със силиция по отношение на скоростните изчисления. Но тя е за приложения, където силициевите технологии не могат да се справят, по-специално в човешкото тяло."

     
Източник: LiU; Снимка: LiU/Thor Balkhed

Ключови думи: LiU   органична електроника   транзистори   "мека" електроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...