Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Консорциум на ЕС за разработване на следващо поколение edge-AI технологии в микроелектрониката приема предложения за развойни проекти

26.03.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Нов консорциум на Европейския съюз, създаден с цел ускоряване на разработката на следващо поколение edge-AI технологии, инсталира инструменти за чисти помещения и се подготвя за проектиране, оценка, изпитване и производство на нови интегрални схеми от цяла Европа.

Проектът PREVAIL, координиран от четири водещи научноизследователски и технологични организации (RTO) в ЕС – CEA-Leti (Франция), Fraunhofer-Gesellschaft (Германия), imec (Белгия) и VTT (Финландия), е мрежова платформа с множество центрове, която предоставя на заинтересованите страни от ЕС възможност за прототипно производство на чипове чрез съвременни технологии за изкуствен интелект. В повечето случаи предлаганите технологии ще бъдат базирани на производствени процеси в микроелектрониката, а усъвършенстваните технологични модули ще бъдат оптимизирани в чистите помещения на проектните партньори.

"Крайната цел на проекта PREVAIL е да позиционира Европа с леснодостъпна, усъвършенствана производствена инфраструктура, позволяваща на потребителите да правят ранни изследователски образци на иновативни и надеждни продукти и да ускоряват комерсиализацията им", казва Серджо Николети, мениджър бизнес развитие в CEA-Leti и мениджър на проекта PREVAIL. "И докато извеждат своите авангардни технологии до по-високо ниво на зрялост и дават възможност на потребителите да изработват и тестват прототипи на изкуствен интелект въз основа на тези технологии, RTO извличат ползи от технологичното взаимно обогатяване."

"В допълнение към осигуряването на високопроизводителни крайни компоненти и технологии с ниска консумация на енергия в подкрепа на изискванията на ИИ за обработка на огромни количества данни, проектът ще спомогне за стимулиране на цифровата трансформация на ЕС, което е предвестник на целите на Европейския законодателен акт за интегралните схеми", каза Николети.

Платформа за тестване и експериментиране на еdge-AI хардуер

Проектът, стартирал в края на 2022 г., използва усъвършенстваните съоръжения на RTO за производство, проектиране и изпитване на 300 мм пластини и съответния експертен опит, за да създаде съоръжение за тестване и експериментиране на еdge-AI хардуер (TEF Edge AI HW). Тази мрежа ще валидира нови високопроизводителни компоненти с ниска консумация на енергия за Edge-AI и ще поддържа инфраструктура, способна да произвежда ранни изследователски прототипни образци за тестване в иновативни приложения за Edge-AI.

Николети заяви, че консорциумът работи с избрани МСП, индустриални партньори на RTO и академични лаборатории, за да подготви ранни развойни проекти, които ще бъдат използвани за тестване на производствено оборудване в съоръженията на RTO. Планира се проектът да бъде достъпен за разработчиците от целия ЕС към май 2026 г.

Въпреки че 80% от бюджета на проекта е насочен към оборудване, подходящо за проектиране, тестване и производство на edge-AI устройства, той също така ще засили готовността на RTO да оборудват новите си пилотни линии за разработване на технологии за 3D интеграция, които също са предвидени в закона за чиповете.

В допълнение към изработването на усъвършенствани edge-AI приложения и създаването на платформата TEF Edge AI HW, консорциумът ще предостави комплекти за проектиране на процеси (PDK), съвместими със стандартни търговски CAD инструменти, и всички елементи, необходими за цялостно проектиране на чипове. Екип за потребителски интерфейс ще управлява взаимоотношенията между разработчиците на Edge-AI решения от следващо поколение и консорциума.

Повече информация за проекта PREVAIL вижте тук.

     
Източник: CEA-Leti

Ключови думи: CEA-Leti   Fraunhofer-Gesellschaft   imec   VTT   edge-AI  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Проекти
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...