Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Тънки колкото човешки косъм кабели осигуряват високоскоростен пренос на данни

01.06.2021   |   Технологии
 

Екип от изследователи, ръководен от Джак Холоуей от Raytheon, създаде система за трансфер на данни, която може да прехвърля информация 10 пъти по-бързо от USB технологията. Системата е съставена от високочестотни силициеви чипове и тънки колкото човешки косъм полимерни кабели. Тя би могла да повиши енергийната ефективност в центровете за данни и да намали теглото на оборудваните с много електроника космически кораби, посочват изследователите.

Използваните понастоящам медни проводници в USB и HDMI кабелите изразходват много енергия, особено при тежко натоварване, което ги прави скъпо и енергийно неефективно решение за пренос на данни. Оптичните кабели пренасят данни бързо и с малка загуба на енергия, но пък при тях е налице проблем с ефективното свързване със силициевите чипове. Предложеното от екипа на Холоуей решение представлява изключително тънък, лек проводник, изработен от пластмасов полимер, чието производство е по-евтино от това на медните кабели. При използване на субтерахерцови сигнали проводникът е енергийно много по-ефективен от медта за пренос на големи обеми от данни. При това новите проводници могат директно да се свържат със силициевите чипове, без да са необходими модификации при производството.

Екипът проектира и специални чипове за новия полимерен проводник, които генерират високочестотни сигнали с достатъчна мощност, за да предават данни директно през проводника. Благодарение на директното свързване на проводника към чипа цялата системата може да се произведе със стандартни, икономически изгодни методи, посочват от екипа на Холоуей.

Общата скорост на връзката е 105 Gb/s, като според изследователите в бъдеще при свързване на повече проводници заедно скоростта може да достигне дори до 1 TB/s.

     
Източник: MIT

Ключови думи: USB   HDMI   полимерни кабели   пренос на данни  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...