Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Развитието на микроелектрониката в България бе обсъдено на кръгла маса в София

17.06.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 9 юни 2022 г. в сградата на Българската агенция за инвестиции (БАИ) се проведе кръгла маса с участие на представители на български организации от областта на микроелектрониката на тема "Развитие на полупроводниковата индустрия в България (2022 – 2027)".
 
В събитието взеха участие заместник-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева, изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов, председателят на Клъстер по микроелектроника и индустриални електронни системи, ТУ – София, проф. Георги Ангелов, доц. Димитър Николов, член на Управителния съвет на Клъстер по микроелектроника и индустриални електронни системи, ТУ – София, Минко Даскалов от Мелексис България, проф. Асен Асенов, преподавател в Университета в Глазгоу, Радослав Макавеев от Милара Интернешънъл, изпълнителният директор на GlobalFoundries Bulgariа Добромир Гайдаджиев, Свилен Кръстев, сайт мениджър в Renesas Design Bulgaria, управителят на Смартком България Петър Статев, изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов и управителят на Вистеон електроникс България Иван Михайлов.

Модератор на събитието беше Кристина Ескенази, член на Управителния съвет на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Сред основните теми, дискутирани на форума, бяха присъединяването на България към веригата на добавена стойност в европейската полупроводникова индустрия (микроелектроника) и възможностите за България да се превърне в научноизследователски и развоен технологичен център. Обсъдени бяха предложения за привличане и увеличаване на броя на експертите в направление "Електроника", както и възможностите за изграждане на устойчиви партньорства с водещи европейски и световни институти като IMEC (Белгия), Tyndall (Ирландия), Helmholtz и Fraunhofer (Германия), LETI (Франция) и др.

По време на срещата Клъстерът по микроелектроника и индустриални електронни системи направи няколко предложения за стимулиране на развитието на микроелектрониката у нас. Сред тях бе изграждане на Център за проектиране на интегрални схеми, който да се основава на наличния опит и ресурс и вече съществуващи инфраструктури като ECAD Lab в ТУ – София, MINOLab в София Тех Парк и Клъстера по микроелектроника. Предложено бе и да се направи опит в България да се привлекат международни компании като Intel, Infineon, ASML и Analog Devices, както и да се стартират пилотни линии за изпитване и експериментиране на нови подходи и технологии при използване на наличната инфраструктура на Национален център "Мехатроника и чисти технологии" и Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи. Друго предложение бе да се създаде и структурира фонд за подпомагане на студенти (Venture Trust Fund), които се обучават в областта на микроелекрониката, по примера на UK Electronics Skills Foundation, както и Венчър Билд Студио модел (Venture Build Studios model) с прилежащ VC фонд, специализиран за проекти в областта на микроелектрониката и индустриалната електроника. Клъстерът по микроелектроника и индустриални електронни системи предложи още да се създаде специализиран Център за обучение в интегралните технологии (за квалификация и преквалификация) в сътрудничество с ТУ – София, НЦ "Мехатроника и чисти технологии" и др. и да се улесни достъпът до наличната инфраструктура, включена в "Пътна карта на научната инфраструктура".

Участниците в събитието обсъдиха и възможността да се създаде тематична работна група и да се провеждат срещи по конкретни въпроси като сътрудничество с индустрията (строителство, автомобилостроене, биотехнологии и др.), сътрудничество с държавите от Източна Европа и Западните Балкани, международни партньорства и др.

     
Източник: БАИ

Ключови думи: БАИ   Клъстер по микроелектроника и индустриални електронни системи   ТУ – София   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...