Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics
Microchip

Компютър премина теста на Тюринг

10.06.2014   |   Lifestyle
 

За първи път компютър премина известния тест на Тюринг, като убеди потребители, че е 13-годишно момче, съобщиха организаторите от Университета в Рединг. Пет машини бяха тествани в Британското кралско научно дружество в Лондон, за да бъде установено дали могат да заблудят потребителите, че са човешки същества по време на разговори в текстов вид.

Тестът е създаден през 1950 г. от британския математик, криптоанализатор и информатик Алън Тюринг, според когото ако една машина не може да бъде различена от човек, значи е способна да "мисли". До този момент нито един компютър не е преминавал теста на Тюринг, който изисква 30% от човешките събеседници да бъдат заблудени по време на серии от 5-минутни комуникации чрез клавиатурата.

Според данни на организаторите компютърната програма Eugene Goostman е успяла да убеди 33% от журито, че е 13-годишно момче.

"В областта на изкуствения интелект няма по-важен и противоречив крайъгълен камък от теста на Тюринг. Не е просто съвпадение, че това голямо събитие стана факт в Британското кралско научно дружество - дом на британската наука и сцена на множеството големи постижения в човешките разбирания през вековете. Тестът на Тюринг ще остане в историята като един от най-вълнуващите", сподели проф. Кевин Уоруик от Университета в Рединг.

Машината, която симулира успешно човек, е разработена от Владимир Веселов, който е роден в Русия и живее в САЩ, и от украинеца Евгений Демченко, който живее в Русия.

"Това е голямо постижение за нас. Надяваме се, че това ще повиши интереса към изкуствения интелект и чат-роботите", коментира Веселов.

Събитието на 14 юни се проведе във връзка с 60-годишнината от смъртта на Тюринг. Британският учен, който е един от основоположниците на съвременните компютри, е известен и с работата си за британската армия по време на Втората световна война, когато дешифрира кодовете на немската криптографска машина "Енигма". Тюринг се самоубива през 1954 г., след като е осъден и подложен на принудително лечение заради своята хомосексуалност.

     
Източник: Университетът в Рединг

Ключови думи: Алън Тюринг   тест на Тюринг   Университета в Рединг   криптография   Енигма  

Област: Lifestyle  

Microchip
Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Lifestyle

Comet ElectronicsMicrochip Technology
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...